Sklář Palo Macho v Galerii Kaple

Sklář Palo Macho v Galerii Kaple

Adresa:

Valašské Meziříčí, Komenského 1

Termín: 7.6.2021
Vstupné:

20/10

7červen pondělí 15:00

Žánr: výstavyobrazyarchitekturadesignprohlídka


Etablovaný slovenský malíř na sklo Palo Macho provede zájemce svou ucelenou instalací v Galerii Kaple ve Valašském Meziříčí. Na komentované prohlídce v pondělí 7. června zároveň představí svou nově vydanou publikaci s dosavadní tvorbu. Komentovaná prohlídka výstavy Tabula Rasa se uskuteční v 15.00 hodin.

Už jen do 13. června bude k vidění ucelená výstava Tabula Rasa, šitá přímo na míru prostoru Galerie Kaple, na níž slovenský sklář Palo Macho pracoval dva roky. Součástí expozice jsou zcela nové přístupy, které autor ještě nikdy nevystavoval. Díla jsou vytvořena v době pandemie, která Palu Machovi umožnila lepší koncentraci na celkové koncepci připravované výstavy.

Součástí expozice jsou malby na skleněné plochy i zcela nová technika aplikace pigmentu na matné skleněné tabule, z nichž následně vytváří skládané geometrické obrazy. Celou prostorovou instalaci povyšují kovové konstrukce, na kterých jsou instalovány vrstvy skel, s nimiž pracuje jako se symbolem nepopsaného stolu, proto také název výstavy Tabula Rasa. Komplexní až poetický celek uzavírají tři kinetické objekty tavených skleněných kruhů a celkovou atmosféru podtrhuje doprovodné video. Celá kompozice výstavy nejsou jen samy o sobě plochy skel, ale objekty i architektura. Na architektonickém ztvárnění výstavy spolupracoval autor s designérem a grafikem Marcelem Benčíkem a kurátorkou Slovenské národní galerie Katarínou Bajcurovou.

Palo Macho patří k nejoriginálnějším současným slovenským sklářům, a je známý především svými novátorskými přístupy. Dlouhodobě se zabývá malbou na skle a ve skle. Palo Macho studoval na Středním odborném učilišti sklářském v Novém Boru, Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově a na oddělení sklářského výtvarnictví na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Absolvoval studijní pobyt na École des Beaux Arts v Saint Etienne a v Cité International des Arts v Paříži. Pedagogicky působil na škole užitkového výtvarnictví v Lednické Rovne a od roku 2011 působí jako odborný asistent v Ateliéru skla na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Valašské Meziříčí Akce v obci Valašské Meziříčí

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Sklář Palo Macho v...

Rožnovské pivní lázněRožnov pod Radhoštěm (12.1 km)

Wellness resort EnergeticRožnov pod Radhoštěm (12.7 km)

Wellness Hotel AbácieNový Jičín (13.3 km)