Co znamená karafiát v ruce portrétované šlechtičny a proč má bůh vína na hlavě věnec z břečťanu? Které rostliny jsou nejčastější uměleckou předlohou? Odpověď na tyto otázky najdete na výstavě zaměřené na symboliku ukrytou v květinových ornamentech.

Rostlinné ornamenty se proplétají evropským výtvarným uměním od dob románských až do současnosti. Některé rostliny jsou pro dekorační účely využívány častěji, než jiné – je to dáno jejich symbolikou. Ta má nejčastěji původ v křesťanství, ale mnohdy je jejich význam spjat ještě s antickou mytologií. V 19. století byl význam květin obohacen i skryté emoční významy, jejichž tajemství odkrývalo hned několik publikací věnovaných tzv. květomluvě. Romantická symbolika květin vycházela ze starověkých kultur (především z Orientu) a v našich zemích byla rozvíjena i lidovou tvořivostí.

Na komorní výstavě jsou prostřednictvím výukových tisků vydaných ministerstvem školství na konci 19. století přestaveny rostliny, s nimiž se po staletí setkáváme na dekorativních detailech architektury, nábytku, výšivek či keramiky. Vystavené tisky a reliéfy pocházejí ze Státní odborné školy pro zpracování dřeva ve Valašském Meziříčí, kde sloužily jako předlohy pro studenty řezbářských i truhlářských oborů.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Zlínský kraj Akce v obci Lešná

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kvetoucí ornamenty

Wellness Hotel AbácieNový Jičín (9.3 km)

Rožnovské pivní lázněRožnov pod Radhoštěm (16.5 km)

Wellness resort EnergeticRožnov pod Radhoštěm (16.7 km)