Výstava „Hranoly a válce“ Václava Ciglera a Michaela Motyčky na zlínském zámku

Výstava „Hranoly a válce“ Václava Ciglera a Michaela Motyčky na zlínském zámku

Adresa:

Zlín, soudní 1

Termín: 28.3.2019 17.5.2019
Vstupné:

50 kč

28bře - 17kvě celý den

Žánr: výstavy


Společnou tvorbu sklářského výtvarníka Václava Ciglera a architekta Michala Motyčky představí galerie Václava Chada na zámku ve Zlíně. Instalaci skleněných objektů s názvem „Hranoly a válce“ zahájí slavnostní vernisáž za účasti Václava Ciglera a Michala Motyčky ve čtvrtek 28. března v 17 hodin. Výstava pak potrvá až do 17. května, kdy bude součástí Galerijní a muzejní noci.

Václav Cigler, významný sklářský výtvarník, se skleněné plastice věnuje od konce padesátých let. Jako první objevil potenciál optického skla původně vyvinutého pro technické a vědecké účely a začal ho používat pro vznik uměleckého díla. Doménou jeho tvorby je práce s prostorem, sklem, světlem a vodou. „Sklo je materiál magický a v jistém smyslu duchovní. Optické vlastnosti skla jsou pro mne výtvarnými a estetickými prostředky, pomocí kterých mohu divákovi představit svět ozvláštněný o nové tvarové, světelné a barevné podoby,“ vyznává se Václav Cigler.

S architektem a umělcem Michalem Motyčkou spolupracuje od roku 1999. Jejich společným dílem, které prezentuje zlínská výstava, jsou průhledná tělesa - elementární formy hranolů a válců z optického skla.

Jedinečným projektem bude site-specific instalace umístěná mezi patry v nádvoří zámku. Instalace bude protínat uzavřený prostor levitující vertikálou v podobě kovové jehly, jež atakuje diváka a vizuálně propojuje prostor ve smyslu toho, co se odehrává „nad“ a „pod“. Objekt zdánlivě jednoduchého geometrického tvaru je ozvláštňován událostmi a ději tohoto světelně, barevně a tvarově proměnlivého prostředí.

Detailní vhled na dílo obou autorů mohou zájemci získat také na komentované prohlídce výstavy vedené kurátorkou Silvií Stanickou. Uskuteční se ve středu 24. dubna v 17 hodin. Druhá komentovaná prohlídka je pak součástí Galerijní a muzejní noci v pátek 17. května v 19:30 hodin.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Zlín Akce v obci Zlín

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Výstava „Hranoly a...

Villa MemoriesZlín (5.5 km)

Vila VyšehradLuhačovice (14.5 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (14.5 km)