Kraslice a drátenictví

Kraslice a drátenictví

Adresa:

Vsetín, Horní náměstí 2

Termín: 2.3.2019 5.5.2019

2bře - 5kvě celý den

Žánr: výstavyumění tradice kraslice velikonoce design morava jarní výstavy


Výstava prezentuje dva zajímavé fenomény, a to vizovické kraslice a drátenictví. Spojnicí těchto zdánlivě nesourodých témat je tvůrčí manželský pár Adamců z Vizovic.

První část výstavy je věnována tradičním batikovaným kraslicím z Vizovic a okolí. K vidění jsou více než dvě stovky těchto malovaných vajíček slepičích, husích a dokonce i vejce pštrosí, dále nástroje na jejich zdobení či rozmanité kraslicové motivy i desítky kraslicových veršů. Nejstarší malovaná vajíčka ve výstavě pocházejí z 50. let 20. století ze soukromé sbírky rodu Halových, který sehrál klíčovou roli v revitalizaci jejich výroby, současnou tvorbu tvoří kraslice Jarmily Adamcové a Anny Krocové z Vizovic.

Také v další části výstavy se setkáte s desítkami kraslic, ovšem zdobených drátem. Právě drát je totiž doménou druhé výstavní síně i dráteníka Pavla Adamce. Jeho rozmanitá tvorba zahrnuje jednak klasické drátenictví spočívající v opravě keramických nádob a výrobě užitkových drátěných výrobků, jednak umělecké výtvory z drátu. Vše je doplněno o drátěné předměty ze sbírek vsetínského muzea – starodávné výrobky slovenských dráteníků, o jejichž pozoruhodném životě se zde také dočtete.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kraslice a drátenictví

Rožnovské pivní lázněRožnov pod Radhoštěm (16.3 km)

Wellness resort EnergeticRožnov pod Radhoštěm (17.8 km)

Rekreační středisko RetasoHorní Bečva (21.9 km)