Ženy a dobrodružství Bohumila Konečného

Ženy a dobrodružství Bohumila Konečného

Adresa:

Zlín, Soudní 1

Termín: 15.5.2019

Žánr: výstavyumění malba ilustrace zlín


V dubnu 2018 uplynulo 100 let od narození Bohumila Konečného. Na tento rok připravil Jan Hosnedl čtveřici vzpomínkových výstav v místech úzce spjatých s Konečného životem – proběhnou výstavy v Plzni, Mariánské Týnici na severním Plzeňsku, v Praze a ve Zlíně. V rámci tohoto projektu vznikla i kniha Ženy a dobrodružství Bohumila Konečného.

Výstavy jsou velmi vhodné pro všechny věkové kategorie, mládež (skauty …), dokonce i pro cizince (fenomén Octobriany a David Bowie ...). Hodí se i pro školní výpravy, a to zejména pro hodiny výtvarné výchovy, dějepisu a občanské výchovy. Z hlediska výtvarné výchovy je zajímavá velká různorodost žánrů i použitých výtvarných technik. Z hlediska dějepisu a občanské výchovy tím, že na životě a tvorbě tohoto malíře lze ilustrovat dějinné peripetie 20. století: válka, poválečné budovatelské nadšení, 50. léta, uvolnění konce 60. let i doba normalizace. Kresby tohoto malíře jsou pro mládež dobře „čitelné“ a zajímavé: kresby dobrodružných knížek, westernů, ale i krajiny nebo krásné ženy.

Výstavy bude zahrnovat okolo 100 - 150 originálů (zapůjčených z velké části ze soukromých sbírek, částečně z Památníku národního písemnictví) a dalších reprodukcí. Od doby poslední výstavy v Obecním domě v Praze se objevila celá řada unikátních originálů – například obálka Vpředu s Foglarovou povídkou „Nevzdávej se!“, obálka Malého čtenáře s indiány či několik neznámých obálek z Humoristických listů s Bimbovými úžasnými pin-up girls. Na výstavách se objeví i originály z Mladého hlasatele a foglarovek, které byly řadu let nepřístupné v zapečetěném bytě Jaroslava Foglara. Výstavy bude doplňovat projekce dokumentárního filmu i komentované prohlídky s kurátorem výstavy a další doprovodný program.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Ženy a dobrodružství...

Villa MemoriesZlín (5.5 km)

Vila VyšehradLuhačovice (14.5 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (14.5 km)