Konopí – minulost i budoucnost

Konopí – minulost i budoucnost

Termín: 28.8.2018 11.11.2018

28srp - 11lis celý den

Žánr: výstavyvýstava konopí zlínsko morava historie


Konopí seté je nejdéle pěstovaná technická plodina používaná v mnoha civilizacích již od neolitu. Konopí nás může živit, šatit, může nám poskytnout střechu nad hlavou, ale také jako léčivá bylina pomoci tělu od všelijakých neduhů. Využít se dá celá rostlina.

Jako přadná rostlina se pěstuje k získání vlákna ze stonků pro textilní výrobu a výrobu papíru. Dřevitá hmota oddělená od vlákna – pazdeří, se využívá ve stavebnictví, ale i na výrobu briket nebo jako podestýlka pro naše zvířecí mazlíčky. Ze semen se lisuje velice kvalitní olej využívaný v potravinářství, kosmetice, k výrobě mazadel a barev. Z pokrutin – zbytků po lisování semen se vyrábí bezlepková mouka, konopný protein nebo také krmivo pro ryby.

I u nás má pěstování konopí dlouholetou tradici. Největšího rozmachu dosáhlo pěstování v 18. a první polovině 19. století. Rozvoj pěstění byl přerušen dovážením levné bavlny, juty, sisalu a později rozmachem syntetických vlákenných materiálů. V našem regionu se konopí pěstovalo hlavně pro vlastní potřebu jednotlivých hospodářství k výrobě popruhů, provazů a lan, oleje na svícení, vyčesaná koudel a vypadané pazdeří se používaly jako izolace nebo podestýlka pro dobytek. Výroba plátna byla okrajovou a individuální záležitostí a soustředila se spíše do jižnějších oblastí Moravy.

V současné době se dostává konopí opět do popředí zájmu, ale i přes to je veřejností stále vnímáno ne jako tradiční přadná rostlina, ale jako synonymum nebezpečné drogy.

Výstava nabídne ukázku tradičního zpracování konopí, dozvíte se, jak byla surovina v minulosti využívána a jaké je její využití v dnešní době. Vystaveny budou historické předměty ze sbírek muzea, ale i současné výrobky, které jsou k dostání na českém trhu.

Vedle sbírkových předmětů ze sbírek Muzea regionu Valašsko budou na výstavě prezentovány i předměty zapůjčené ze soukromých sbírek a z Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

K výstavě je připravena přednáška o využití konopí ve stavebnictví, která se uskuteční v zámku Kinských a připraven je i lektorský program pro základní a střední školy.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Konopí – minulost i...

Rožnovské pivní lázněRožnov pod Radhoštěm (12.4 km)

Wellness Hotel AbácieNový Jičín (12.6 km)

Wellness resort EnergeticRožnov pod Radhoštěm (12.9 km)