Vsetínský Krpec

Vsetínský Krpec

Adresa:

Vsetín, Městský park Panská zahrada

Termín: 28.6.2018 1.7.2018

28čer - 1čvc celý den

Žánr: festivalyfolklor


Město Vsetín a Dům kultury Vsetín, společně s folklorními soubory Jasénka, Vsacan a Kotár Vás srdečně pozývají na jubilejní ročník tradičního bienále Mezinárodního folklorního festivalu VSETÍNSKÝ KRPEC 2018, který se uskuteční ve dnech 28. června až 1. července.

Této čtyřdenní slavnosti folkloru, lidových tradic a umění, která patří mezi největší ve Zlínském kraji, se účastní jak zahraniční, tak české, domácí soubory a cimbálové muziky, které se v průběhu festivalu prezentují v samostatných i komponovaných programových blocích. Během uplynulých devíti ročníků Vsetínský krpec hostil soubory nejen z Evropy, ale také z Asie, Afriky nebo Ameriky. Akce navazuje na kořeny, lidovou kulturu a tradice regionu a těší se vysoké divácké návštěvnosti. Celá akce se koná pro veřejnost zdarma v prostředí Panské zahrady. Návštěvníci zde mohou využívat příjemnějšího přirozeného okolí a být lépe chráněni před letními slunečními paprsky.

Programový ředitel desátého ročníku festivalu Pavel Tomeček se obklopil osmičlenným týmem, v jehož režii letos program nabídne na 20 tanečních a hudebních pořadů, letní kina, tematické výstavy, večerní „Veselice při muzice“, 500 účinkujících, špičkové domácí soubory, zahraniční hosty ze Srbska, Chile, Řecka a Slovenska, lidové řemeslníky, jarmark, folklorní graffitti, zvířátka, doprovodné aktivity, workshopy, dílničky pro děti a dospělé a mnoho dalšího.

Dramaturgicky jubilejní ročník přímo vybízí také k malému ohlédnutí, jak to všechno v roce 2000 začalo. V prostorách Zámku Vsetín bude v pátek u této příležitosti otevřena výstava obrazových materiálů s názvem „Vsetínský krpec 2000-2018: Od počátků po současnost“, doplněná vzpomínkami organizátorů, kteří stáli u vzniku vsetínského folklorního festivalu.

Čtvrteční program bude opět ve znamení zahajovacího koncertu festivalu, který se koná od 19.00 hodin ve velkém sále domu kultury. Tentokrát pořad s názvem „Valašské studánky“ představí mladé cimbálové muziky, pěvecké skupiny a úspěšné dětské interprety lidových písní z Valašska. Koncert bude spojen se symbolickou poctou významnému valašskému zpěvákovi Josefu Lažovi.

Páteční festivalové dění započne nejprve v 16.30 hodin „Slavnostním průvodem městem“, jehož trasa se povede od nároží parku směrem k Žerotínově ulici, náměstí Svobody, Svárov a zakončí se na Dolním náměstí. Odtud již budou soubory pokračovat do Panské zahrady, kde v 18.00 hodin v pořadu „Vitajte na Vsetíně!“ slavnostně přivítáme a představíme zahraniční hosty festivalu za účasti vsetínských souborů.

Sobotní a nedělní dopoledne budou hravá, naučná a věnovaná dětem s rodinami. Nabídnou návštěvníkům rozmanité aktivity od zahánění ovcí, stloukání másla, práce sokolníků, ukázek řemesel, školičky tance, výtvarných dílniček, festivalový fotokoutek až po pletení bičů. Chybět nebude ani nedělní dopolední pořad dětských folklorních souborů „Vsetínský krpeček“.

Hlavní program sobotního večera zve na „Obrazy Československa“ – komponovaný pořad slovenských a vsetínských souborů ke 100. výročí vzniku Československa. Těšit se můžete na Folklorní klub Fogáš, Vysokoškolský soubor lidových písní a tanců Poľana, vsetínskou Jasénku, Vsacan a Kotár.

Neodmyslitelnou součástí sobotní programové skladby festivalu je také soutěž o nejlepšího tanečníka valašského odzemku a obuškového „Memoriál Dušana Růžičky“, který je kulturním dědictvím zapsaným na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. Zkrátka nepřijdou ani taneční dvojice, které se utkají v pátek od 20.00 hodin o titul nejlepšího tanečního páru z Valašska.

„Vsetínský krpec letos nabídne také zajímavý pořad „Ze stébla kroj vykvete“, který v sobotu od 17.30 hodin poutavou formou představí návštěvníkům tradiční lidový oděv na Vsetíně. Návštěvníci festivalu se však zajisté těší a jsou zvědaví na zahraniční hosty z Chile, Srbska, Řecka a Slovenska, kteří vás vtáhnou do víru svých písní a tanců,“ dodal Pavel Tomeček.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Vsetín Akce v obci Vsetín

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Vsetínský Krpec

Rožnovské pivní lázněRožnov pod Radhoštěm (16.6 km)

Wellness resort EnergeticRožnov pod Radhoštěm (18.1 km)

Rekreační středisko RetasoHorní Bečva (22.2 km)