Hic sunt leones

Hic sunt leones

Adresa:

Jihlava, Masarykovo náměstí 57/58

Termín: 16.2.2017 26.3.2017

16úno - 26bře celý den

Žánr: výstavy


Od 3. února do 26. března 2017 bude v jihlavském muzeu otevřena výstava fotografií nazvaná Hic sunt leones, Národní parky Keni očima zoologa. Jejím autorem je známý zoolog a popularizátor RNDr. Miloš Anděra, CSc., zaměstnanec Národního muzea v Praze.

Miloš Anděra (*1947) vystudoval systematickou zoologii obratlovců na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a po deseti letech na tehdejší katedře zoologie nastoupil do Národního muzea v Praze, kde působí dodnes. V období 1988–2002 zastával funkci vedoucího zoologického oddělení a krátce i zástupce ředitele Přírodovědeckého muzea NM. Řadu let se věnoval i pedagogické činnosti, přednášel na Přírodovědecké fakultě UK a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Jeho profesní zájem se soustřeďuje zejména na zoogeografii, ekologii, biologii a ochranářskou problematiku savců, zvláště pak drobných forem – hmyzožravců, netopýrů a hlodavců.

Publikoval téměř 100 vědeckých prací a řadu monografií. Výraznou měrou přispěl zejména k mapování výskytu našich savců a sledování změn v jejich rozšíření. Výsledky dokumentující vývoj naší savčí zvířeny zúročil jako hlavní autor i editor v unikátní devítidílné řadě monografií Atlasu rozšíření savců v České republice (1995–2007) a následně ve spolupráci s J. Gaislerem v knize Savci České republiky (2012). V rámci své specializace se podílel i na mezinárodních (evropských) mapovacích projektech. Za výsledky vědecké práce získal v roce 2008 Cenu ministra životního prostředí ČR.

Je také autorem mnoha populárně naučných článků (např. v časopisech Živa, Vesmír, Ochrana přírody) a dvou desítek knih (či kapitol do rozsáhlejších titulů), mimo jiné Poznáváme naše savce (spoluautor I. Horáček, 1982, 2005), Vyhubená zvířata (1998), Ohrožená zvířata (1998), Naši netopýři (2015) aj. Jako editor stál u zrodu dvanáctidílné encyklopedie Svět zvířat, za kterou získal výroční cenu nakladatelství Albatros (2001). Velkého úspěchu se dočkala Encyklopedie naší přírody (2000), její rozšířená verze Encyklopedie evropské přírody (2004) byla přeložena do více než 10 jazyků. Je členem redakční rady časopisu Živa a nakladatelství Academia.

Nedílnou součástí jeho tvorby je příprava různých výstavních projektů v Národním muzeu i jinde (Voda a život, Nejsme na planetě sami – ježek, Neznámý svět drobných savců, Cesta Severem a naposledy expozice Archa Noemova aj.), bohatá je i jeho přednášková činnost.   

V posledních letech se hodně věnuje fotografování (zejména savců a krajiny).

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Hic sunt leones

Zámek ÚsobíZbilidy (14.7 km)

U ProkopůŘásná (24.4 km)

Resort Svatá KateřinaKaliště (26.7 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?