Karel IV. a jeho doba

Karel IV. a jeho doba

Adresa:

Jihlava, Masarykovo náměstí 57/58

Termín: 21.4.2016 5.6.2016
Vstupné:

zdarma

21dub - 5čer celý den

Žánr: výstavymoderní


Doba císaře Karla IV. v dokumentech a památkách - výstava k 700. výročí jeho narození ve spolupráci se Státním okresním archivem Jihlava.

K letošnímu sedmistému výročí narození císaře Karla IV., nejvýznamnějšího lucemburského panovníka na českém trůně, připravilo Muzeum Vysočiny Jihlava ve spolupráci se Státním okresním archivem výstavu, která má za úkol připomenout nejen tuto vekou osobnost, ale i ostatní členy rodu Lucemburků a období jejich panování.

Návštěvníkům jsou předkládána zajímavá fakta o vládě Lucemburků v českých zemích, o nástupu Jana Lucemburského na český trůn, o mládí Karla IV. a jeho panování jako krále římského a českého a poté jako císaře římského. Připomenuty jsou samozřejmě též Karlovy manželky, sourozenci a další pokrevní příbuzní. K jádru významných skutečností jdou texty o kanceláři a písemnostech Karla IV., jeho zakladatelském díle a odkazu dnešku.

Velmi zajímavé jsou i nové poznatky o Jihlavě ve 14. století podle stavebně historických archeologických pramenů a archeologické nálezy z příslušného období. Výstava prezentuje výsledky výzkumů a archeologické nálezy pocházející z historického jádra města a jeho předměstí, které můžeme spojit s vrcholným středověkem, především však se čtrnáctým stoletím. Ze sbírek muzea jsou vybrány historické předměty - mince, kovové spony, hroty šipek či keramika.

Ve spolupráci s historickými, uměnovědnými a přírodovědnými obory podává archeologické bádání plastický obraz života středověkých obyvatel Jihlavy ve 14. století a autoři výstavy jej zprostředkovávají dnešnímu modernímu nebo chcete-li postmodernímu člověku, jehož život plyne v úplně jiném rytmu, než tomu bylo před sedmi sty lety v době Karla IV.

Státní okresní archiv Jihlava vystavuje velice zajímavé archiválie týkající se města Jihlavy. Návštěvníci mohou výjimečně vidět originály listin, vydaných Janem Lucemburským a Karlem jako markrabětem moravským, králem a císařem Karlem IV., dále listiny vydané městem Jihlavou, jihlavskými měšťany a jinými osobnostmi a osobami. Při této příležitosti na chvíli opustí prostory Státního okresního archivu i jedna Jihlavská městská kniha ze 14. století.

Výstavu v jejím průběhu doplní dvě odborné přednášky. První se uskuteční 31. května - Jihlavu v době Karla IV. z pohledu archeologie posluchačům přiblíží Mgr. David Zimola a Mgr. Aleš Hoch z archeologického oddělení Muzea Vysočiny Jihlava.

Druhá přednáška, pojednávající o dnech všedních i svátečních v době Karla IV., se uskuteční 7. června a přednese ji Mgr. Pavel Macků z referátu archeologie NPÚ Telč.

V rámci karlovských oslav pořádá Muzeum Vysočiny Jihlava ve spolupráci s Horáckým divadlem Jihlava Slavnostní večer k 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., který se uskuteční v jihlavském kostele Povýšení sv. Kříže 13. května od 19:00.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Karel IV. a jeho doba

Zámek ÚsobíZbilidy (14.7 km)

U ProkopůŘásná (24.4 km)

Resort Svatá KateřinaKaliště (26.7 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?