Mimořádná událost na žďárském zámku – otevření soukromých zahrad rodiny Kinských se letos posune více k létu. Akce je nově připojena k celorepublikovému festivalu Dny otevřených zahrad, ty se pravidelně konají druhý červnový víkend. Organizátoři si od posunutí termínu slibují více rozkvetlých květin a mocnější zážitek.

Soukromé zahrady odemče paní Marie Kinsky v sobotu 10. června v 10 hodin u hráze Konventského rybníka. Letos hovoří o symetrii a asymetrii květin, přírody, ale nazapomíná se ani na Santiniho architekturu. Doprovodný program v zahradách zapůsobí u návštěvníků na všechny jejich smysly. Umělecká díla ostravského umělce a pedagoga Libora Novotného jsou souborem drobných artefaktů pracujících s průnikem tvarů na bázi gotické a barokní architektury. „Pracuji s vajíčkovými skořápkami a v stejným způsobem v jiném měřítku s kovovými tlakovými nádobami. Tzv. vajíčkové objekty jsou velmi křehké, drobné a svým přírodním původem mohou korespondovat s vegetací květinové zahrady,“ vysvětluje autor výstavy, kterou si pracovně nazval Pěticípá hvězda

Další smysl opojí esence a vůně. Do Žďáru je přiveze Petra Hlavatá, autorka Vonné mapy domova – cyklus parfémů a kadidel zachytávajících Genia Loci výjimečných míst ČR. Vůně je dle ní dech andělů, každá vůně má svou architekturu, skrytý řád a pravidla, vyprávějí příběhy, jsou symetrické, asymetrické, tajemné, magické, léčivé, nesou nás na křídlech... Na místě přímo představí Santiniho Perfumárium, Vonnou mapu domova, Aromabar s degustací, pyramidu, hvězdu i spirálu vůní.

Na spirály, hvězdy, symetrické a asymetrické propojení architektury v květu volně navážou haptická edukační zastavení. Ze studniční kaple a dalších zákoutí zahrad uslyší pozorní posluchači libé tóny hudby a u barokních koníren po celý víkend zahraje akordeonistka Jitka Baštová. Posledním smyslem je samozřejmě chuť, tu osvěží degustací a vyprávěním o historii lahodného jablečného moku výrobce zámeckého cideru z Foroty rodinná firma Cidérka a členové Svazu malých výrobců cideru s podporou Dobrého Cideru. Ve spolupráci s nimi přijede brněnský catering Super Panda Cirkus, který bude na terase u Muzea nové generace míchat ciderové drinky a nebude zde nouze ani o vyladěné chutě dalšího občerstvení. Během celého víkendu se na Pivovarském nádvoří Zámku Žďár koná trh se svěží módou, šperky a designem a delikatesami Mint Market.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Žďár nad Sázavou Akce v obci Žďár nad Sázavou

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Zahrady vyprávějí

Zámek Žďár nad SázavouŽďár nad Sázavou (81 metrů)

Resort ErichŽďár nad Sázavou (5.1 km)

Wellness Hotel MartaTři Studně (13.7 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?