V noci z 9. na 10. května roku 1945 vyhořela budova středověké tvrze v centru města. Několik místností skrývalo unikátní sbírky žďárského muzea, které až na několik litinových předmětů plameny strávily. Přesto některé obrazy požár zajímavým způsobem přežily, aniž byly z tvrze odneseny.

Výstava připomíná obrazy na žďárské tvrzi, obrazy z muzejní sbírky, které zde byly před požárem, v době požáru i po něm, tedy dnes. Obrazy k tvrzi zkrátka patří, plamenům navzdory. Ostatně proč by mělo před plameny ustupovat muzeum, jehož domovem je město, které má ohnivé jméno Žďár, u jeho zrodu stálo žďáření, milíře, hamry a tavící pece na železo, město, které se po každém požáru – ať už v důsledku válek, nehod či žhářství – vždy vzchopilo k ještě větší slávě a rozkvětu, město, které bylo nazýváno Ocelovým srdcem Vysočiny a jehož hokejové Plameny do světa vyslaly jména jako Martin Nečas, Martin Kaut či Tomáš Rolinek?

Uvidíte tak portrét kardinála Ditrichštejna, který povýšil v roce 1607 Žďár na město i obraz hořící tvrze, namalovaný aktivním spolupracovníkem partyzánů za 2. světové války a pozdějším ředitelem muzea akademickým malířem Josefem Kosinkou. Dozvíte se samozřejmě i mnoho zajímavých informací.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Plamenům navzdory

Zámek Žďár nad SázavouŽďár nad Sázavou (2 km)

Resort ErichŽďár nad Sázavou (4.4 km)

Wellness Hotel MartaTři Studně (14.5 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?