Josef Saska / Síla barvy

Josef Saska / Síla barvy

Termín: 20.9.2019 10.11.2019
Vstupné:

30 Kč, snížené 15 Kč

20zář - 10lis celý den

Žánr: výstavyumění malba současné umění vysočina východní čechy krajina podzimní výstavy

Umělci: Josef Saska


Výstava představuje a veřejnosti přiblížuje novou polohu autorovy malířské tvorby, která vznikla především v posledním desetiletí. Stěžejní role v této tvorbě náleží barvě a ploše. Josef Saska na plátnech rozehrává fascinující hru tvarů ploch a souhru objemů v prostoru, kde barva je stavebním prvkem celého díla.

Na výstavě je zastoupena krajinomalba, která Josefa Sasku provází celou jeho uměleckou dráhou. Vedle nám známých a zažitých scenérií Českomoravské vrchoviny v jejím nostalgickém hávu nám autor předkládá úplně jinou podobu krajiny. Odhaluje nám mnohotvárný svět ohromujících forem a barev, světelné i barevné energie. Expresivně pro nás zachycuje neuchopitelné přírodní dění, snaží se proniknout pod povrch neustále se proměňující situace, prolínání vrstev a prostupování barev. Ale vrací se také k tématu ruderálních zákoutí, kterým se věnoval na počátku své umělecké dráhy. V jeho podání jde o objevování krásy a síly přírodního společenství, jež vzniklo v podmínkách člověkem výrazně pozměněného prostředí.

V podobném duchu maluje i zátiší, kde klade důraz na vyznění celku. Tvary zobrazovaných věcí značně zjednodušuje a oprošťuje od nepodstatných detailů. Základem díla je jasná kompozice, kterou tvoří buď rytmickým řazením prvků, nebo ostrými barevnými kontrasty i citlivě sladěnými tóny.

Vystavené obrazy ukazují, že Josef Saska si více jak půl století jde svou vlastní cestou bez ohledu na módní umělecké trendy, neustále hledá nové polohy a možnosti a překvapuje nás nejen svým tvůrčím záběrem, ale i experimentováním a objevováním nových výrazových prostředků.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Josef Saska / Síla barvy

Zámek ÚsobíZbilidy (11.5 km)

Resort ErichŽďár nad Sázavou (22.2 km)

Zámek Žďár nad SázavouŽďár nad Sázavou (26 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?