Po-lin / Židé v republice mnoha národů

Po-lin / Židé v republice mnoha národů

Adresa:

Třebíč, Subakova 1

Termín: 28.1.2019 31.3.2019

28led - 31bře celý den

Žánr: výstavyžidé historie polsko litva vysočina východní čechy jarní výstavy


Turisté, kteří v únoru a březnu zavítají do třebíčské židovské čtvrti, by si neměli nechat ujít návštěvu Zadní synagogy, kde bude ke zhlédnutí výstava s názvem PO-LIN. ŽIDÉ V REPUBLICE MNOHA NÁRODŮ. Výstava mapuje život Židů na území polsko-litevského státu, tzv. „Republiky obou národů“ od 2. poloviny 16. století do konce 18. století.

V roce 1386 došlo díky sňatku polské královny a litevského velkoknížete ke spojení území mezi řekami Vartou a Dněprem. Svazek obou zemí byl definitivně stvrzen podpisem tzv. lublinské unie v roce 1569. Vzniklý stát nesl jméno Republika (Rzeczpospolita) obou národů, na jeho území žili Poláci, Litevci, pravoslavní obyvatelé dnešní Ukrajiny a Běloruska, Arméni a muslimští Tataři. Území Rzeczpospolité se zároveň stalo domovem největší židovské komunity v Evropě. 

Expozice, kterou připravil Polský institut v Praze ve spolupráci s Muzeem dějin polských Židů Polin ve Varšavě, už byla instalována na několika místech České republiky, v Třebíči se objeví poprvé. Vernisáž za účasti Laury Trebel-Gniazdowské, zástupkyně ředitele Polského institutu v Praze, proběhne 27. ledna 2019 v 16 hodin, tedy na Den památky obětí holocaustu. Výstava bude přístupná v rámci prohlídky Zadní synagogy denně od 9 do 17 hodin, a to až do 31. března 2019.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Po-lin / Židé v...

Western - Šiklův Mlýn s.r.oMoravec (35.4 km)

U ProkopůŘásná (35.9 km)

Resort ErichŽďár nad Sázavou (37.9 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?