E. G. Doerell – cesty k obrazům

E. G. Doerell – cesty k obrazům

Termín: 1.8.2017 24.9.2017

1srp - 24zář celý den

Žánr: výstavykresbyportrét


Od 1. srpna mohou návštěvníci Muzea města Ústí nad Labem shlédnout výstavu "E.G.Doerell - cesty k obrazům". Výstava navazuje na úspěšný výstavní projekt "E.G.Doerell a jeho svět" z přelomu let 2016/2017 a zároveň je připomínkou letošního 140. výročí úmrtí významného regionálního malíře 19.století Ernsta Gustava Doerella.

Na výstavě je prezentováno více než sto třicet kreseb, akvarelů nebo grafických listů ze sbírek Muzea města Ústí nad Labem z období od padesátých do sedmdesátých let 19.století. Tematicky se jedná především o studie krajiny, které E.G.Doerellovi sloužily především jako podklad pro realizaci jeho krajinomaleb. Zastoupeny jsou ale také portréty nebo studie k malovaným střeleckým terčům.

Ernst Gustav Doerell se narodil 22.srpna 1832 v saském Freibergu, jeho otec pracoval v hornictví, matka byla původem z Teplic. On sám se nejdříve učil kupcem v obchodě svého strýce v Litoměřicích, záhy ale odešel do Teplic, kde se stal malířem interiérů lázeňských domů.

V letech 1856-1858 studoval na pražské akademii v ateliéru pozdně romantického krajináře Maxe Haushofera. Studia nedokončil, od roku 1859 žil v Ústí nad Labem. Ernst Gustav Doerell se v roce 1863 oženil, ale v 70. letech onemocněl tuberkulózou, které podlehl 18. 3. 1877.

Jeho vystavené kresby zachytily mnohokrát krásy Českého středohoří, labského údolí nebo Krušnohoří. V jeho díle nechybí hrad Střekov, ale zastoupeny jsou také jiné významné hrady jako Blansko, Vrabinec, Krupka nebo Osek, zámky v Teplicích, v Chlumci, ve Všebořicích, v Předlicích nebo v  Děčíně. E.G.Doerell také zachytil zmizelou podobu měst Litoměřic, Ústí nad Labem, Teplic, Děčína, Chomutova a mnoha dalších míst v krajině severozápadních Čech 19. století.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Ústí nad Labem Akce v obci Ústí nad Labem

Podobné akce

Ubytování v okolí akce E. G. Doerell – cesty...

Restaurace VětrušeÚstí nad Labem (731 metrů)

Ubytování DomaTisá (13.8 km)

Wellness Hotel Zlatá LípaDěčín (18 km)