Teplický cimes – dny židovské kultury opět po roce v teplicích

Teplický cimes – dny židovské kultury opět po roce v teplicích

Adresa:

Teplice

Termín: 3.11.2016 20.11.2016
Vstupné:

zdarma, není-li uvedeno jinak

3lis - 20lis celý den

Žánr: festivaljazzzdarmafilm


Již pošesté připravil letos spolek Ulpan Teplice Dny židovské kultury. Pravidelní i noví návštěvníci se mohou těšit na osvědčený formát třítýdenního festivalu a všichni budou mít z čeho vybírat – na programu jsou divadelní představení, koncerty, přednášky i filmové promítání.

Festival bude slavnostně zahájen ve čtvrtek 3. 11. od 18.00 v teplické regionální knihovně. Úvodního slova se ujme dramatik a spisovatel Arnošt Goldflam. Následnou besedu s ním bude moderovat Markéta Mališová, ředitelka Centra Franze Kafky.

V pátek 4. 11. mohou návštěvníci využít akci 2v1, a sice na jednu vstupenku navštívit hned dva koncerty! Od 20.00 vystoupí v teplickém Jazz Clubu berlínská kapela ?Shmaltz!, koncert bude stejně jako loni na stání! Poté společně vyrazíme směr Club Božák, kde se od 23.00 představí jedna z nejvyhledávanějších kapel české klubové a festivalové scény Circus Problem.

V dalším týdnu, a sice ve středu 9. 11. od 12.45, budou moci nejen studenti Gymnázia Teplice, ale i veřejnost zhlédnout ve společenském sále Lázeňského domu Beethoven divadelní představení ústeckého Činoheráku Chudí v Lodži, ve kterém nás prostý Žid Adam Rzepin seznámí s životem těch nejbezbrannějších obyvatel lodžského ghetta i s postavou kontroverzního židovského starosty. V ten samý den se bude od 20.00 konat také tradiční filmové promítání v kině Květen. Tentokrát je připraveno maďarské drama Saulův syn režiséra Laszlo Nemese, které získalo ta nejprestižnější filmová ocenění.

Ve čtvrtek 10. 11. čeká návštěvníky festivalu v prostorách kavárny Krušnohorské divadla přednáška brněnského rabína Štěpána Menaše Klimenta Židé a káva, vznik židovských kaváren, na kterou naváže Pavlína Boušková z teplického muzea, která seznámí posluchače s historií teplických kaváren.  

Ve třetím týdnu se posluchači dozví, že Klezmer´s not dead!, a sice z přednášky Sabiny Falteiskové, která je připravena na úterý 15. 11. od 18.00 v konferenční místnosti Hotelu U Kozičky.

Ve středu 16. 11. přivítáme v Teplicích rabína Daniela Mayera, se kterým budou nejdříve od 12.00 v aule Gymnázia Teplice diskutovat studenti, a poté také od 18.00 v Regionální knihovně Teplice veřejnost na téma Izrael – vznik, současnost.

Úvahy, povídky a reportáže z novinářského zákulisí, z dětství, z nevěstince… to vše tvoří Tržiště senzací aneb těžký život zuřivého reportéra, čtení z textů Egona Erwina Kische, které si mohou zájemci vyslechnout v pátek 18. 11. od 18.00 v teplické knihovně. 

Závěrem Teplického cimesu nám Jaroslav Achab Haidler představí jeden konkrétní osud českého Žida v době protektorátu. Představení Pan Theodor Mundstock ústeckého činoherního studia se uskuteční v neděli 20. 11. od 20.00 v Zahradním domě. 

Vstup na všechny přednášky i některé další akce je zdarma, navíc bude pro návštěvníky na každé akci připraveno tradiční pohoštění. Více informací získají návštěvníci na webových stránkách festivalu www.teplicky-cimes.cz nebo na tradičních výlepových plochách města Teplice.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Teplice Akce v obci Teplice

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Teplický cimes – dny...

Restaurace VětrušeÚstí nad Labem (14.5 km)

Ubytování DomaTisá (20.1 km)

Restaurace NauticoMost (20.5 km)