Dívčí válka je nejúspěšnější a nejhranější ze všech divadelních her v České republice. Její atraktivnost se skrývá především v lehkosti žánru, nadsázce, využitých tématech a také v hereckém obsazení.

V hlavních rolích se představí Sandra Pogodová, F.R.Čech, Mojmír Maděrič, Jiří Štědroň, Oldřich Navrátil,  Roman Skamene, Petr Jablonský, Petr Martinák, Evžen Hájek, Bedřich Maruštík, Martina Šťastná, Martha Olšrová, Anna Kadeřávková  a další.

Sám autor František Ringo Čech o této komedii říká: „Dívčí válku jsem psal tak říkajíc českému národu „na míru“. Jde především o jemu blízký styl humoru a oblasti, kterých se dotýká (erotika, politika). Navíc jde o odpočinkový žánr, v jehož rámci přinášíme hodokvas těch nejkrásnějších žen, kterými naše zubožená vlast disponuje. Já vždy s trochou nadsázky říkám, že tak bůh vynahrazuje svým milým Čechům neúspěchy v tržní ekonomice. O úspěchu Dívčí války svědčí naplněné sály po celé naší republice“.

O představení:

Děj této historické komedie začíná na veselohru dosti neobvykle a sice pohřbem kněžny Libuše. Vzhledem k technickým těžkostem s realizací smutečního aktu na jevišti, odehrává se tento mimo zorné pole diváka a vlastní děj pak začíná rozhovorem knížete Přemysla s vladykou Bivojem, vracejícím se z pohřbu.

Kníže Přemysl, kolísající mezi smutkem po ztrátě milované ženy a radostí nad nově nabytou svobodou, se stává terčem útoků vdavekchtivé ctižádostivé Vlasty, která dovede nejistotu a strach dívek o podíl na veřejném životě využít ve svůj osobní prospěch a ambice nastoupit na místo kněžny Libuše. Při svém temperamentu a vášni neváhá k dosažení svého cíle použít jakékoli prostředky.

Kníže Přemysl nemá naprosto v úmyslu vstoupit s Vlastou v nový svazek manželský a jeho eroticko-estetická pozornost obrací se spíše k půvabné Kazi, Libušině sestře, která, žel, již před časem spojila svůj život se statečným rekem vladykou Bivojem a jeho nerozlučným kancem Ervínem.

Čestná, leč milostně založená Kazi váhá mezi oběma jedinci, tj. mezi svým mužem a knížetem, až se nakonec rozhodne ke kompromisu, tj. k oběma skvělým mužům. Nevědomky tak položí základ ke klasické manželské nevěře, přežívající až do našich dnů.

Hra přináší hluboký a analyzující pohled na příčiny a podstatu Dívčí války z naprosto nového zorného úhlu a práce s charaktery postav strhne diváka svojí vroucností a upřímnou realitou. Tento rentgenový pohled je ještě navíc umocněn vysvětlením historického přechodu od starého k novému způsobu pohřbívání.

Během tohoto velikého válečného konfliktu mezi muži a ženami sledujeme snahu staroslovanského pěvce Lumíra v jeho uměleckém tvůrčím zápase o naši vlastní, slovanskou Pop music. Do těchto dramatických událostí mísí se láska mladičké Šárky ke krásnému Ctiradovi, kdy válečný konflikt poznamená a tvrdě zasáhne do života této milenecké dvojice.  

Informace k představení:

Představení se koná na Libochovickém zámku – nádvoří zámku s jedinečnou romantickou atmosférou.

Předprodej vstupenek:

1) Zámek Libochovice - pokladna - Nám. 5.května čp.1, Tel:416-591 443
2) Infocentrum Městského úřadu, Nám. 5.května, Tel: 416592 026
3) Litoměřice- knihkupectví Jonáš, Mírové nám.23/15 Tel:416-732 458
4) Lovosice-informační centrum, Osvoboditelů 48/55, Tel: 416-571 173
5) Budyně n.Ohří květinářství Květinka, Děkanská 9, Tel:603-279 446

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Ústecký kraj Akce v obci Libochovice

Podobné akce

7květen úterý 19:00

19květen neděle 14:00

Na poslední chvíli

, Přemyslova 4752/4752 Divadlo

19květen neděle 20:00

Sladké mámení

, Přemyslova 4752/4752 Divadlo

Ubytování v okolí akce F. R. Čech: Dívčí...

Ubytování u OkořeHolubice (26.8 km)

Restaurace VětrušeÚstí nad Labem (27.7 km)

Zoopark ZelčínMělník (29.2 km)