Slavíme 70. / Let sbírkotvornou činností

Slavíme 70. / Let sbírkotvornou činností

Termín: 25.2.2022 22.5.2022
Vstupné:

plné 50 Kč, snížené 25 Kč, rodinné 90 Kč

25úno - 22kvě celý den

Žánr: výstavyumění výtvarné umění malba grafika kresba


Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích si v letošním roce připomíná významné výročí – 70 let od zahájení své sbírkotvorné činnosti. K této příležitosti připravila výstavu "Slavíme 70. / Let sbírkotvornou činností", která veřejnosti představí více než stovku exponátů napříč jejími sbírkami malby, grafiky a kresby a plastiky. 

Vystavena je pestrá, pečlivě vybraná sbírka uměleckých děl, která galerie získala jak z nákupů svého zřizovatele (vč. děl politicky angažovaných umělců), tak z rozprodejů významných předválečných sbírek (sbírka Vincence Kramáře), z převodů z rozsáhlých fondů Národní galerie i vlastními cílenými nákupy (díla Václava Boštíka, Mikuláše Medka, Evy Kmentové či Jiřího Johna).

Sbírky Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích netvoří jen díla výjimečné hodnoty, ale podobně jako sbírky ostatních muzeí umění obsahuje také výtvarná díla, jejichž autorství je sporné, díla, která lze považovat za záměrná falza či objekty, jejichž umělecká a výtvarná hodnota je téměř nulová. S těmito „Černými Petry" svého sbírkového fondu seznámí galerie veřejnost na krátkodobé třídenní „bizarní" výstavě, kterou uspořádá v rámci letošní Litoměřické muzejní noci.

K výstavě vychází katalog, který mj. přiblíží dosud nezveřejněné informace o původu některých sbírkových předmětů a popíše také osobní přínos nejvýznamnějších kurátorů galerie k tvorbě jejího sbírkového fondu. Vydání katalogu podpořil Státní fond kultury České republiky

Více informací o výstavě na webových stránkách galerie: https://galerie-ltm.cz/2022/01/21/slavime-70-let-sbirkotvornou-cinnosti/

Výstava bude přístupna v hlavní výstavní budově, Michalská 29/7, Litoměřice ve dnech 25. 2. – 22. 5. 2022. Otevírací doba: St–Ne 10–17 hod.   

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Slavíme 70. / Let...

Restaurace VětrušeÚstí nad Labem (14.9 km)

Wellness Hotel Zlatá LípaDěčín (28.7 km)

Ubytování DomaTisá (29 km)