Od košilky k rubáši - 2. část o smrti

Od košilky k rubáši - 2. část o smrti

Termín: 10.9.2020 22.11.2020
Vstupné:

30,- Kč, snížené 20,- Kč, rodinné 60,- Kč

10zář - 22lis celý den

Žánr: výstavyfotografielidové


Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na slavnostní zahájení druhé části výstavy Od košilky k rubáši aneb Narození a smrt v české lidové kultuře, které proběhne ve čtvrtek 10. září 2020 od 17 hodin v hlavní budově muzea s vystoupením žáků ZUŠ Žatec pod vedením Lucie Kolmanové.

Výstavu připravilo Regionální muzeum v Chrudimi v roce 2017 a jako celek přibližuje lidové zvyky a obyčeje v lidském životě související z narozením a úmrtím. Z našeho života vymizela většina rodinných oslav a rituálů spojených s prvními a posledními věcmi v existenci člověka, které jsou dnes považovány za přežitek. První část výstavy se v žateckém muzeu prezentovala již na jaře.

Nyní vám představíme druhou část výstavy – tu v životě smutnější. Autorky se citlivě zaměřily na smrt a pohřbívání. Uvidíte například cínové svícny, kropenky, kadidelnice, pohřební kasule, štíty, vyzkoušíte si zvonit umíráček atd. Žatečtí muzejníci si dovolili připojit historii místních hřbitovů, fotografie kostelů, náhrobků významných osobností a vystavit pohřební knihy z roku 1866 – 1894 a 1896 - 1912“, přiblížila Jitka Krouzová, vedoucí výstavnicko-propagačního oddělení muzea. Zapůjčením církevních obleků opět vypomohl Otec Vilém z Římskokatolické farnosti Liběšice u Žatce, kterému velmi děkujeme. Výstava potrvá do 22. listopadu 2020.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Od košilky k rubáši -...

Wellnesshotel BeethovenChomutov (17.3 km)

Restaurace NauticoMost (22 km)

Wellness Hotel HasištejnMísto (24.5 km)