Od košilky k rubáši

Od košilky k rubáši

Termín: 20.2.2020 17.5.2020
Vstupné:

30,- Kč, snížené 20,- Kč, rodinné 60,- Kč

20úno - 17kvě celý den

Žánr: výstavy


Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na slavnostní zahájení první části výstavy Od košilky k rubáši aneb Narození a smrt v české lidové kultuře, které proběhne ve čtvrtek 20. února 2020 od 17 hodin v hlavní budově muzea.

Výstava přibližuje lidové zvyky a obyčeje v lidském životě související z narozením a úmrtím. Z našeho současného života vymizela většina rodinných oslav a rituálů spojených s prvními a posledními věcmi v existenci člověka.

Výstavu pořádáme ve spolupráci s Regionálním muzeem v Chrudimi. Vzhledem k objemnosti této putovní výstavy, jsme museli přistoupit k rozdělení na dvě části. První část Od košilky... se věnuje narození dítěte, obsahuje období těhotenství, pokračuje přes porod, práci porodních babiček až po období šestinedělí a úkony, které souvisejí se křtem. Ukážeme například kolébky, povijany, zavinovačky, hračky, koutnice, křestní stuhy, čepečky a mince, obsah kufříku porodní báby, vysvětlíme, co je to hejčadlo. V interaktivním koutku si vyzkoušíme, jak se přebalují miminka a mnohé další“, přiblížila první část výstavy Jitka Krouzová, vedoucí výstavnicko-propagačního oddělení muzea. Velké poděkování za půjčení církevních obleků patří Otci Vilémovi z Římskokatolické farnosti Liběšice u Žatce. Výstava potrvá do 24. května 2020.

Na druhou část výstavy K rubáši… se zájemci mohou v žateckém muzeu těšit na podzim od 10. září.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Od košilky k rubáši

Wellnesshotel BeethovenChomutov (17.3 km)

Restaurace NauticoMost (22 km)

Wellness Hotel HasištejnMísto (24.5 km)