Divadelní plakát 90. let 20. století

Divadelní plakát 90. let 20. století

Termín: 3.2.2018 30.4.2018

3úno - 30dub celý den

Žánr: výstavy


Výstava představuje výběr divadelních plakátů z rozsáhlé sbírky Institutu umění – Divadelního ústavu.

Tato, již 4. část cyklu, představuje divadelní plakáty 90. let. Pro významná česká divadla od Národního přes Dejvické či Ypsilonku až po krajské scény je připravili známí grafici: Adolf Born, Zdeněk Ziegler, Joska Skalník či Jiří Šalamoun. Studio Ypsilon je tradičně zastoupeno charakteristickým výtvarným rukopisem Jana Schmida.
V 1. části cyklu jsme představili tvorbu z období uvolnění české kultury tzv. „zlatých šedesátých“. Vystaveny byly plakáty, svébytná výtvarná díla známých grafiků, mezi jinými Libora Fáry, Evy Švankmajerové, Vladimíra Fuky, Zdenka Seydla či režiséra, dramaturga a výtvarníka Jana Schmida a další. Byla to zároveň připomínka slavných inscenací neméně slavných divadel – Laterna Magica, Divadlo Na zábradlí, Naivní divadlo Liberec, Divadlo Za branou.

Ve 2. části věnované 70. letům byly zastoupeny práce osobností, z nichž připomínáme Jana Solperu, Karla Vilguse, Zbyňka Sekala, Zdenka Seydla a dalších, kteří spolupracovali s divadly Semafor, Národní divadlo nebo Libora Fáry, který připravoval návrhy pro Divadlo Na zábradlí.

Souboru 80. let dominovaly plakáty k inscenacím Národního divadla, jejichž autory jsou Jaroslav Sůra, Joska Skalník, Karel Míšek nebo Petr Sís. Se Státním divadlem Brno spolupracoval Aleš Lamr.

Výstava je přístupná před divadelním představením a o přestávce.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Divadelní plakát 90....

Time Cafe & PenzionPříbram (265 metrů)

Rezidence HolšínHluboš (10.3 km)

Rezidence V ParkuDrhovy (16.1 km)