Petr Šmaha: Obrazy 2007 – 2017

Petr Šmaha: Obrazy 2007 – 2017

Termín: 22.3.2018 6.5.2018

22bře - 6kvě celý den

Žánr: výstavy


V rámci svého bytostného založení – v umění jako radikální expresionista, dospěl Petr Šmaha k originální verzi nastupující vlny české figurální malby v sedmdesátých letech minulého století.

Figurace se vedle abstrakce začíná u nás výrazně uplatňovat již koncem padesátých let, aby se pak stala cenným proudem i českého polooficiálního umění doby tak zvané normalizace. Nedlouho po absolutoriu pražské Akademie (1968) se pravidelně na české výtvarné scéně uplatňuje i Petr Šmaha: obsahovým záměrem svých obrazů i jejich provokativním stylem. Vždy dílem, které svobodně volí způsoby své angažovanosti v dějinách malby, v kulturních dějinách dramatického dneška i člověka obecně. Stává se výraznou osobností českého expresionismu.

Dnešní Šmahova výstava navazuje na zdejší přehlídku jeho kreseb v roce 2014. Zahrnuje v podstatě všechny tematické okruhy jeho malby za poslední desetiletí. Jejich společným rysem je záznam události. Je to především událost malířská, vlastní drama svrchované malby. Ta je ovšem vždy nějak motivována zážitkem, určovaným osobním i kolektivním osudem, projevujícím se shlukem příhod, ústících nakonec do symbolického smyslu díla.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Petr Šmaha: Obrazy 2007...

Wellness Hotel SvobodaRakovník (340 metrů)

Sporthotel SletištěKladno (25.7 km)

Zámek ZbirohZbiroh (27.6 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Státní hrad Křivoklát Státní hrad Křivoklát Křivoklát (12.7 km)