Šaty dělají člověka

Šaty dělají člověka

Termín: 28.2.2018 3.6.2018

28úno - 3čer celý den

Žánr: výstavymoderní


Na právě chystané výstavě Vám chceme přiblížit podoby prvorepublikové módy. Módu 20. a 30. let v první řadě významně charakterizovalo výrazné uvolnění a posun k praktičnosti a pohodlnosti oděvu. V nové podobě dámské módy se tak zřetelně odrazilo završené emancipační úsilí a nové společenské postavení ženy.

Obraz moderní ženy nyní naplňovala žena vzdělaná, zcestovalá, věnující se sportu a pěstující své zdraví. Praktičnost oděvu byla inspirována anglickým módním stylem a z jeho obliby vycházela i další charakteristika české módy 20. a 30. let, totiž nenápadná elegance, prostá všech módních výstřelků, přehnané zdobnosti nebo křiklavých barev.

Doba 20. a 30. let byla obdobím, kdy ve světě módy začaly hrát významnou roli modelové a zakázkové domy, jejichž služby ovšem nebyly dostupné každému. Vedle nich pak ale pracovaly větší či menší krejčovské firmy a konfekční závody, které umožnily módně se oblékat mnohem širším vrstvám společnosti.

Ve zmiňované době se nebývalým způsobem rozšířilo také vydávání módních časopisů, přičemž své módní rubriky měla i řada časopisů společenských. Tyto časopisy nesloužily jen k udržení povědomí o novinkách módního světa, ale praktickými střihovými přílohami zjednodušovaly i domácí tvorbu oděvů, která začala být aktuální především v době velké hospodářské krize počátku 30. let.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Mladá Boleslav Akce v obci Mladá Boleslav

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Šaty dělají člověka

Zámecký hotel MaxmiliánJizbice (16.2 km)

Zámek LoučeňJizbice (16.2 km)

Středověký hotel DěteniceDětenice (19.8 km)