Jiří Surůvka / obrazy / tisky / objekty

Jiří Surůvka / obrazy / tisky / objekty

Adresa:

Kolín, Smetanova 557

Termín: 10.1.2018 24.3.2018
Vstupné:

20/10/5 Kč

10led - 24bře celý den

Žánr: výstavy


JIŘÍ SURŮVKA *24.9.1961, Ostrava

Doc. Mgr. Jiří Surůvka je český malíř, performer, fotograf, kurátor, vysokoškolský pedagog, spoluzakladatel performance skupiny „Předkapela Lozinski“, výtvarné skupiny „Přirození“ (1988–1992) a kabaretu „Návrat mistrů zábavy“. Od roku 1994 se pak věnuje volné tvorbě. Působí jako vyučující a vedoucí ateliéru nových médií na katedře intermédií Fakulty umění Ostravské univerzity v Ostravě. Surůvka patří k nejznámějším současným umělcům Ostravy.

Ačkoli je známý i v zahraničí, neobejdou se bez něho nejrůznější mezinárodní přehlídky a zastupoval rovněž Českou republiku na Benátském bienále, je stále věrný svému regionu, kde se také různými aktivitami angažuje v uměleckém provozu a učí na Ostravské univerzitě. Dílo Jiřího Surůvky i jeho akce a performance lze nazvat brutální. Týkají se kontroverzních sociálních, politických a kulturních témat a míří divákovi přímo mezi oči. Jeho razantní ironie se nevyhne ani tématům nacismu, ani vlastní sebereflexi v akcích, v nichž vystupuje se svou nemužnou postavou coby Batman.

Vystupuje s uměleckou skupinou František Lozinski o. p. s., v devadesátých letech se svými kolegy provozoval divadelní kabaret Návrat mistrů zábavy, byl iniciátorem ostravského performančního festivalu Malamut. V současné době je známý především svými tištěnými plátny počítačových obrazů vytvářených z fotografické předlohy, v nichž tematizuje různé kulturní a sociální stereotypy. Snad nejvíc uvízl v povědomí diváků jeho dvojportrét Hitlera jako malého nevinného dítěte s knírkem.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jiří Surůvka / obrazy...

U PichlerůPňov-Předhradí (7.9 km)

Vigvam penzionVeletov (9.1 km)

Školní hotel JuniorPoděbrady (14.5 km)