Neviditelná výstava: Mezinárodní den bílé hole

Neviditelná výstava: Mezinárodní den bílé hole

Adresa:

Čestlice, Pražská 135

Termín: 13.10.2016
Vstupné:

zdarma

13říjen čtvrtek 15:00

Žánr: ostatní akceneviditelná výstavasetkáníbenefice


Mezinárodní den bílé hole, který upozorňuje na odlišnosti v životech nevidomých, připadá každoročně na 15. října. Letos ho tedy celý svět oslaví už tuto/příští sobotu. V Praze se k příležitosti Dne uskuteční speciální akce, která přiblíží veřejnosti zdravotní handicap a každodenní život s ním. Už ve čtvrtek 13. října si budou moci všichni návštěvníci obchodního domu KIKA v Čestlicích vyzkoušet různé domácí práce poslepu.

Stlaní postelí, vysávání či zametání podlahy, věšení a skládání prádla nebo prostírání stolu. Tohle všechno jsou běžné lidské činnosti, které však není zcela snadné dělat bez použití zraku. Právě na to upozorní pražská akce s názvem Mezinárodní den bílé hole. Umožní komukoliv vyzkoušet si alespoň na chvílí domácí práce poslepu, a to ve čtvrtek 13. října v obchodním domě KIKA v Čestlicích, od 15:00 do 19:00. S aktivitami všem na místě pomohou nevidomí a slabozrací průvodci z pražské Neviditelné výstavy a také český herec Zdeněk Podhůrský, herečka Jitka Asterová nebo moderátorka Pavla Charvátová.

Den bílé hole nás má vyzvat hlavně k tomu, abychom se lépe rozhlédli kolem sebe a pomáhali lidem se zrakovým postižením,“ upozorňuje na důležitost svátku Rita Küű, organizátorka akce a ředitelka pražské Neviditelné výstavy, která interaktivní formou přibližuje návštěvníkům život bez vidění už posledního pět a půl roku.

Specifické aktivity přibližující život nevidomých pořádáme k příležitosti Dne bílé hole už od roku 2011. Ale každý ročník se snažíme vybrat trošku odlišné téma. Návštěvníci našich akcí si tak už mohli třeba vyrazit na krátkou procházku s vodicím psem nebo si poslepu připravit svačinu. Letos jsme se zaměřili na další obyčejné věci, které souvisí s  naším životem. Příchozí si zkusí uklízet nebo třeba prostřít stůl,“ dodává Küű.

Akce pořádaná k příležitosti Mezinárodního dne bílé hole přímo navazuje na prohlídky Neviditelné výstavy v pražské Novoměstské radnici. Tam může člověk zažít několik desítek minut života v naprosté tmě a bez zraku. „Chceme dát těm, kteří o to stojí, možnost poznat na chvíli úplně jiný život. Vyzkouší si, jaké to je se pohybovat bez zraku třeba v ruchu města nebo v lese, jak může být nelehké zapnout si mikrovlnnou troubu nebo třeba jak si objednat a zaplatit za kávu,“ vysvětluje Lukáš Vámoš, jeden z průvodců Neviditelné výstavy. Ta je na Karlově náměstí v Praze otevřená veřejnosti od dubna 2011 a od té doby ji navštívilo už více než 188 000 lidí.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Neviditelná výstava:...

Top Hotel PrahaPraha (6.8 km)

Residence TrafickPraha (9.5 km)

Zámek BerchtoldMnichovice (11 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (12.1 km)
Novoměstská radnice v Praze Novoměstská radnice v Praze Praha 2 (13.5 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (12.9 km)