Festival parních lokomotiv Jednodenní vstupenka - NEDĚLE

Festival parních lokomotiv Jednodenní vstupenka - NEDĚLE

Adresa:

Benešov

Termín: 17.9.2023
Vstupné:

200 - 350

17září neděle 09:00

Žánr: festivalyparní lokomotiva technika výlet rodina děti výstava Benešov


Nenechte si ujít již 4. ročník Festivalu parních lokomotiv, který se opět po roce uskuteční v Benešově u Prahy. Od pátku 15. do neděle 17. září se vrátíte do doby, kdy kolem tratí voněly saze, kouř a uhlí. Záštitu nad letošním ročníkem Festivalu parních lokomotiv převzal Mgr. Martin Kupka (ministr dopravy), Mgr. Martin Baxa (ministr kultury), Ing. Pavel Pavlík (statutární zástupce hejtmanky Středočeského kraje) a Mgr. Karel Ksandr (generální ředitel NTM). Patronkou 4. ročníku Festivalu je opět velká přítelkyně železnice Olga Menzelová.

Třetí víkend v září se můžete těšit na parní a motorové lokomotivy z ČR, Rakouska, Slovenska, Německa a Maďarska. Celkem bude vypraveno přes 20 zvláštních vlaků. Organizátoři pro návštěvníky připravili také novinku ve formě vstupného. V prodeji jsou celodenní vstupenky, které jsou platné jak na všechny zvláštní vlaky (vyjma pátečního protokolárního vlaku), tak na výstavu do depa.

Program letošního Festivalu je opravdu nabitý. Během tří dnů se můžete svést protokolárním vlakem, navštívit koncert populární hudební skupiny Bessoni, projet se v okolí Benešova více než 20 zvláštními vlaky. Pokud některá z lokomotiv nebude na trase svého zvláštního vlaku, bude k vidění na výstavě v depu v Benešově u Prahy. Některé exponáty si můžete stejně v jako předchozích ročnících prohlédnout i zevnitř. Speciálně pro ty nejmenší návštěvníky bude během soboty a neděle připravena modeloví železnice v železničních vozech, kinovůz, výstava veteránů a zahradní železnice, na které se v areálu depa můžete povozit.

Výstava v depu

Depo bude pro veřejnost otevřeno v sobotu od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 16 hodin. Po tuto dobu si bude možnost prohlédnout vystavená vozidla, proběhne také oblíbené představení vozidel na točně. K dispozici budou také stánky s občerstvením a se suvenýry.

V letošním roce uplynulo již 120 let od zahájení provozu na trati „posázavského pacifiku“ v úseku Kácov – Světlá nad Sázavou, kam pouze v sobotu bude vypraven zvláštní vlak s parní lokomotivou 310.23 z roku 1911 z Benešova do Zruče nad Sázavou a zpět. V Benešově u Prahy budete mít možnost spatřit i motorový vůz řady VT 5145 "Blauer Blitz". Využijte proto této jedinečné příležitosti spatřit jednu z perel nejslavnějšího mezinárodního motorového expresu v bývalém Československu.

Oblíbené statické noční fotografování, proběhne v sobotu od 20 do 22 hodin.

Zvláštní vlaky

V sobotu a neděli bude vypraveno velké množství zvláštních historických vlaků tažených parními a motorovými lokomotivami. Přesné trasy, jízdní řády a informace o parních jízdách, budou zveřejněny v následujících týdnech na internetových stránkách www.festivalparnichlokomotiv.cz. Nyní máme pro Vás připraven orientační plán jízd historických vlaků.

V sobotu bude vypraveno více než 10 zvláštních vlaků, a to do Benešova u Prahy, Prahy hl. n, Říčan, Votic, Stránčic, Čerčan, Sázavy, Ledečka, Štětkovic, Sedlčan, Postupic a Čerčan.

V neděli je plánováno opět více než 10 zvláštních vlaků, které zastaví v Benešově u Prahy, Praze hl. n., Voticích, Stránčicích, Štětkovicích, Sedlčanech, Postupicích a Čerčanech.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce