Vánoční světlo

Vánoční světlo

Termín: 26.11.2021 30.1.2022
Vstupné:

plné 50 Kč, snížené 30 Kč, rodinné 130 Kč

26lis - 30led celý den

Žánr: výstavysvětlo vánoční světlo advent Vánoce historie náboženství betlém Praha


Symbolika světla se v adventním a vánočním čase objevuje v řadě předmětů, úkonů a zvyků. Kult světla byl součástí náboženských obřadů již před příchodem křesťanství. Církev původně pohanský kult ohně a světla přijala a vánoční a novoroční světlo povýšila na duchovní symbol. Křesťanská tradice pak spojila zimní slunovrat s oslavou svátku narození Božího syna, jenž měl být světlem naděje pro lidstvo. S odvoláním na výrok Ježíše Krista v evangeliu sv. Jana: „Já jsem světlo světa“ se světlo svíce postupně stalo zpřítomněním Spasitele.

Se světlem se ve vánočním čase pojila celá řada dnes již zapomenutých zvyků, mezi které patřilo např. zavěšování symbolu slunce, tzv. polazu, nad stůl ve světnici. Některé ze zvyků byly vystřídány jinými, mnohdy převzatými zvyklostmi, které se však stávají pevnou součástí současných Vánoc. Ale ani dnes nesmí na vánočním stole chybět svícen se zapálenou svíčkou.

Na výstavě jsou představeny historické svíce včetně jejich výroby a další předměty vážící se k symbolice světla v době adventu a Vánoc. Návštěvníci se mohou těšit na malovaný Orlickoústecký betlém z konce 19. a začátku 20. století.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Vánoční světlo

Vila LannaPraha (6.3 km)

Výstaviště HolešovicePraha (6.4 km)

The Golden Wheel HotelPraha (7.8 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (7.5 km)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (7.6 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (8.1 km)