Karel Čapek / Josef Čapek – Ze života hmyzu

Adresa:

Sedlčany, Havlíčkova 514

Termín: 23.8.2021
Vstupné:

dobrovolné

23srpen pondělí 19:00

Žánr: divadlo


Režie a výtvarný koncept: Lubor Cukr

Myšlenky, jež dílo sděluje, jsou nadčasové. Režisér Lubor Cukr svým pojetím přibližuje klasické čapkovské dílo mladé generaci, pro niž se tato hra mění z pouhé povinné četby v atraktivní téma k diskuzi nejen ve školách. Průvodcem celé hry je postava tuláka ztvárněná samotným režisérem, což společně se studenty HAP PZ (Hudební akademie Praha Pavla Zumrová) dává vzniknout unikátnímu spojení, které modeluje příběh až do samotného konce.
 
Karel Čapek (1890 - 1938) byl významný spisovatel, novinář, překladatel a dramatik. Nejznámějšími Čapkovými díly jsou Bílá nemoc, Krakatit či Válka s mloky. Dodnes je společensky vnímán jako výjimečná osobnost meziválečné literatury. Karel Čapek přišel na svět v roce 1890, o tři roky dříve se narodil jeho slavný bratr Josef, malíř, ilustrátor a ovšem také spisovatel, s nímž na mnoha dílech spolupracoval, např. i na alegorickém dramatu Ze života hmyzu. Čapkovo mnohotvárné a neobyčejně bohaté dílo přervala náhlá smrt. Zemřel 25. prosince 1938 v Praze na zápal plic. Je pochován na Vyšehradě.
 
Josef Čapek (1887 - 1945) byl bratr Karla Čapka, mnohostranná osobnost meziválečného období - malíř, grafik, dramatik, prozaik a autor próz pro děti, žurnalista, výtvarný teoretik a kritik. Slovesné dílo Josefa Čapka se vyvíjelo v těsném vztahu k tvorbě výtvarné. Zpočátku psal s bratrem Karlem krátké prózy, které postupně dokumentují vývoj obou autorů v kontaktu s dobovými stylovými tendencemi – od secese přes novoklasicismus po kubismus. Rozsáhlou část díla Josefa Čapka tvoří studia, eseje a fejetony o umění. Vzhledem k tomu, že se intenzivně angažoval v protifašistickém zápase, byl již 1. září roku 1939 zatčen a vězněn v koncentračních táborech, kde na sklonku 2. světové války i zemřel.

Lubor Cukr

Režisér, operní režii vystudoval na pražské HAMU. V letech 1999–2016 působil ve Státní opeře Praha a v Národním divadle, kde měl možnost spolupracovat s mnoha zahraničními režiséry. Poslední roky (2013-2016) vedl uměleckou správu Státní opery. V letech 2017-2019 byl šéfem opery Slezského divadla v Opavě. Od ledna 2021 je výkonným ředitelem opery SND v Bratislavě. Na svém kontě má přes 30 režií převážně operních titulů v českých, ale i zahraničních divadlech. Soustavně se věnuje i pedagogické činnosti. V letech 2013-2017 spolupracoval s Konzervatoří Pardubice, v roce 2019 spolupracoval s Mezinárodní konzervatoří v Praze, a v letech 2013 – 2016 vedl herecké kurzy na Letních pěveckých dílnách v Petrovicích. S Hudební Akademií Praha – Pavala Zumrová spolupracuje už od roku 2011 a představení Ze života hmyzu je jeho dvanáctým projektem, který se studenty HAP připravil.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Středočeský kraj Akce v obci Sedlčany

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Karel Čapek / Josef...

Resort Beach Nová ŽivohošťSejcká Lhota (9.9 km)

TEPfaktorSejcká Lhota (13.1 km)

Statek MalčanySlapy (13.3 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Zámek Vrchotovy Janovice Zámek Vrchotovy Janovice Vrchotovy Janovice (11.4 km)