Muzejní spolek Kosmonosy s finanční podporou města vás zve na slavnostní zahájení Dnů evropského dědictví 2020 ve čtvrtek 10. září v 17.00 hodin v Loretě. Národní téma je letos „Památky a vzdělávání“. To je s ohledem na existenci Piaristického gymnázia v Kosmonosích velice významné.

Každý občan našeho města může být právem hrdý na Piaristické gymnázium, které v našem městě bylo téměř sto let před gymnáziem v Mladé Boleslavi a ze kterého vzešlo několik významných osobností. Kosmonoské gymnázium jako jedno z prvních v českém království získávalo uznání za úspěšnou vzdělávací činnost a stávalo se kulturním centrem kraje. "Řád zbožných škol" tzv. piaristů sehrál nezastupitelnou roli v dějinách našeho školství a kultury. Kolej piaristů v Kosmonosích, jejíž součástí bylo gymnázium, patřila z tohoto hlediska k těm nejúspěšnějším a proslula zvláště hudební pedagogikou daleko za hranicemi regionu, ba celých Českých zemí.

Připojení se ke Dnům evropského dědictví se stalo v Kosmonosích dlouholetou tradicí, již od samého počátku po roce 1991. V kulturním programu v rámci vernisáže se představí studenti Gymnázia Dr. Pekaře z Mladé Boleslavi, následníka Piaristického gymnázia v Kosmonosích. Průvodcem historií Piaristického gymnázia v Kosmonosích bude Mgr. Jiří Bartoš Sturz. Současně bude zahájena výstava „Piaristická kolej v Kosmonosích 1688–1784". Vystaveny budou dokumenty, obrazy, fotografie a texty z historie gymnázia. Neměli byste si nechat ujít seznámení s touto historií našeho města. Výstava v Loretě bude trvat do konce října.

Loreta je otevřena vždy od čtvrtka do soboty 12–17 hodin, v neděli 10–17 hodin. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Středočeský kraj Akce v obci Kosmonosy

Podobné akce