Do výstavy DŮM – Architektura Benešova, návštěvník vstoupí přes výstavu Kurta Gebauera, jednoho z nejvýznamnějších osobností českého sochařství, profilující se od šedesátých let 20. století. Ten se ve své site-specific instalaci bude zabývat otázkou veřejného prostoru a vztahem mezi samotným prostorem a sochou.

Kurt Gebauer vystudoval Školu uměleckých řemesel v Brně a Sochařsko-kamenickou školu v Hořicích. Do Prahy pak odešel na Akademii výtvarných umění do ateliéru Vincence Makovského. Studoval také v zahraničí ve Stuttgartu a Paříži. Přestože se distancoval od "oficiálního" umění před rokem 1989, tak reprezentoval Československo například na EXPU 86 ve Vancouveru.

Specifický přístup k umění vyjadřuje je i jeho založení vlastního Státu Gebauer s vlastní kulturou vycpaných a papírových soch. Inovativní a hravý způsob myšlení ocenili i studenti VŠUP, kde po roce 1989 převzal ateliér sochařství. Jeho díla často přímo interagují s prostředím, ve kterém vznikají. Můžou tak plavat ve vodě, vznášet se v prostoru, svítit, či být ponořeny v betonu. Ve svých dílech se často vyjadřuje ke společenským tématům a svým osobitým způsobem také reflektuje vlastnosti celé naší společnosti. Nejznámější je jeho cyklus obřích trpaslíků, který měl za úkol ironizovat lidská životní klišé.

Český výtvarník a vysokoškolský pedagog

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kurt Gebauer

Ubytování IrenaTýnec nad Sázavou (1 022 metrů)

Sport&Relax Centrum BenešovTeplýšovice (1 154 metrů)

Zámeček KalištěChocerady (11.3 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Zámek Konopiště Zámek Konopiště Benešov (2.5 km)
Zámek Vrchotovy Janovice Zámek Vrchotovy Janovice Vrchotovy Janovice (15.1 km)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (37.2 km)