Auto na fotografiích doby c.k.

Auto na fotografiích doby c.k.

Adresa:

Beroun, Holandská 118

Termín: 2.12.2019 21.12.2019

2pro - 21pro celý den

Žánr: výstavyauto historie fotografie střední čechy zimní výstavy


Všechny podstatné události z počátků automobilismu u nás zachytil  fotograf. Již první auto na českých silnicích Benz-Viktoria, zakoupený roku 1893 Theodorem Liebigem, zachytil při jeho dálkové jízdě do Francie fotograf. V roce 1897 Karl Benz prodal  jeden dvouválcový motor řediteli továrny zaměřené na výrobu kočárů a vagonů v Nesselsdorfu (Kopřivnici), kde byl namontován do prvního vozu vyrobeného u nás, nazvaném Präsident. Ten reprezentoval průmyslovou vyspělost českých zemí na Jubilejní výstavě ve Vídni, kam se vypravil 21. května 1898, opět za pozornosti fotografa. Ve stejném roce v Kopřivnici vyrobili jeden z prvních nákladních automobilů vůbec a poté sérii osobních vozů stejné koncepce, ale různých karosérii s různými názvy (Meteor, Versucher, Wien...). V roce 1900 se v Kopřivnici vyrobil také první  závodní automobil.

První cyklus soukromě propagačních snímků vznikl zřejmě v Praze a byl spojen s jízdou vozu Benz továrníka Klubala v roce 1898. Snímky vytvořil na různých místech Hradčan a Malé Strany Rudolf Bruner-Dvořák.

Podle statistik jezdilo v roce 1900 v celém Rakousko-Uhersku již 190 automobilů. Dne 24. února 1904 se v Praze na Žofíně uskutečnila  skromná první automobilová výstava, 23. dubna pak rozsáhlejší mezinárodní výstava v Průmyslovém paláci na pražském výstavišti.

Počátky výroby aut v Mladé Boleslavi po předchozí zkušenosti  s bicykly a motocykly spadají do roku 1905, kdy zde zkonstruovali voiturettu typu A, a o rok později typ B se silnějším motorem. Od roku 1906 se vyráběla auta v Pražské automobilové továrně, známé o tři roky později jako Praga, a od roku 1907 také v automobilce RAF v Liberci, kde již předtím vyráběla auta firma Linser. Menších továren a továrniček, kde se pokoušeli prosadit s auty, byla již celá řada. Tehdy již začaly vznikat také propagační tovární snímky  od fotografů profesionálů a auta na cestách fotografovali v klidovém stavu jejich vlastníci - fotomatéři. Jejich vlastníky byli sice movitější občané, ale také různí technologičtí nadšenci. Do počátku 1. světové války se v českých zemích vyrobilo již 7 520 automobilů.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Beroun Akce v obci Beroun

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Auto na fotografiích...

Relax Pohoda HouseLoděnice (6.3 km)

Restaurant a penzion Pod Draci skalouKarlštejn (8.3 km)

Sporthotel Břve HostiviceHostivice (17.3 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Státní hrad Karlštejn Státní hrad Karlštejn Karlštejn (8.7 km)
Státní hrad Křivoklát Státní hrad Křivoklát Křivoklát (16.6 km)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (27.3 km)