Pacifická Kanada aneb stopem zemí Indiánů

Termín: 25.1.2012

25leden čtvrtek 01:00

Žánr: ostatní akce


Ve středu 25. ledna 2012 proběhne od 18:30 hod. v Knihovně Eduarda Petišky další z řady cestopisných přednášek Jiřího Lehejčka, tentokrát o pacifické Kanadě. Přijďte se pobavit a dozvědět se něco o zemi Indiánů, kde je příroda ještě divoká, kde medvěd je spolubydlícím, a ne raritou či loveckou trofejí, a kde se stále dá pít voda z řek a potoků.

Student fyzické geografie a lesnictví Jiří Lehejček studoval v západní Kanadě celý semestr a na ostrově Vancouver přes dva měsíce cestoval. Podnikneme s ním více než týdenní přechod Rocky Mountains – nekonečné divočiny v nekonečných horách. Budeme se dva dny prodírat nitrem ostrova Vancouver, abychom spatřili nejvyšší vodopády Kanady – 440 m vysoké Della Falls.

Strávíme několik dní na ostrově Lasqueti, kde žije svépomocí tři sta padesát kanadských hippie bez elektřiny. Překrásné barvy kanadského podzimu budeme moci obdivovat v Kaskádovém pohoří (the Cascades), kde budou v jasném zapadajícím slunci žlutě zářit dva tisíce let staré modříny subalpinské. Neopomeneme ani exponovanou návštěvu Pobřežních hor (Coastal mountains), při níž budeme mít padesátikilometrový rozhled jak na Tichý oceán na západě, tak do hornatého nitra Britské Kolumbie na východě. Do horské divočiny parku Manning se vypravíme s Kanaďany, abychom si pochutnali na krocanovi připraveném na ohni k příležitosti dne díkuvzdání.

Ukážeme si, že pralesy s gigantickými stromy nerostou jen v tropech, ale i v mírných zeměpisných šířkách ostrova Vancouver. Abychom se mohli pokochat mořským parkem ostrova Newcastle, ponoříme se do osmistupňové listopadové vody Tichého oceánu a přeplaveme úžinu. Ukážeme si také, že Kanada je jedinečné místo na provozování nejrůznějších sportů v přírodě. Abychom si zpestřili povídání, projedeme se na surfu nebo mořském kajaku.

Ponoříme se v helmách a s čelovkama do jeskynního systému Horne Lake, nebo si zkusíme, jaké to je tábořit na sněhu v rámci skialpinistického výletu. Když už nás příroda omrzí (pokud to je vůbec možné), okoukneme i několik kanadských měst. Historií středoevropana rozhodně neoslní, atmosféra jim ale nechybí a mnohdy odvážná architektura rozhodně zaujme. Nachystejte si všechno potřebné vybavení a vyrazte na cesty s Knihovnou Eduarda Petišky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Pacifická Kanada aneb...

Wellness Hotel STEPPraha (15.8 km)

Šafářův statek MiloviceMilovice (17 km)

Sportovní centrum OlšankaPraha (18.5 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (19 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (17.9 km)