Vladimír Jan Hnízdo / Kresebné variace

Vladimír Jan Hnízdo / Kresebné variace

Termín: 22.5.2019 1.9.2019

22kvě - 1zář celý den

Žánr: výstavyumění kresba moderní umění střední čechy letní výstavy


Vladimír Jan Hnízdo (*17. 7. 1914  České Budějovice;  † 2. 7. 1978  Praha) je sochař, malíř, kreslíř, typograf, grafik, scénický výtvarník a pedagog.

Tento všestranný a talentový umělec je významně spjat i s Kolínem. Ve městě prožil část svého života a působil zde také několik let jako šéf výpravy Městského divadla. Pro Kolín vytvořil několik výrazných veřejných sochařských realizací (památník Osvobození, pamětní deska MUDr. Františka Dvořáka) i intimnější sochařské náhrobky pro centrální hřbitov. 

Již samotný podtitul výstavy Kresebné variace napovídá, která část rozsáhlé autorovy tvorby bude prezentována. Představeny budou zejména výrazné pastely z posledních čtyř let umělcova života (1975–1978). Ty budou doplněny o drobné kresebné variace, které naopak V. J. Hnízdo vytvořil v druhé polovině 40. let 20. století. Zaujmou zejména ucelené soubory abstrahujících prací na škrobovém papíře z roku 1947 a kolekce ženských aktů, které jsou autorovým osobitým pohledem na sochařské bozzetto. 

Výstava je pořádána u příležitosti umělcova 105. výročí narození. Všechna prezentovaná díla pochází z pozůstalosti V. J. Hnízda v majetku rodiny. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Vladimír Jan Hnízdo /...

U PichlerůPňov-Předhradí (7.5 km)

Vigvam penzionVeletov (9.1 km)

Školní hotel JuniorPoděbrady (14 km)