Hry a hračky malých aristokratů - Zámek Hořovice

Hry a hračky malých aristokratů - Zámek Hořovice

Adresa:

Hořovice, Vrbnovská 22

Termín: 28.3.2020 26.10.2020
Vstupné:

základní 60 Kč, snížené 40 Kč

28bře - 26říj celý den

Žánr: výstavyhistorie rodina pro děti akce v přírodě netradiční prohlídky zámek


Hned ve vstupní místnosti vás čeká jeden z nejvzácnějších exponátů celé výstavy – domeček pro panenky z majetku rodiny Valdštejnů, pocházející ze 17. století. Zjistíte, že ne každý domeček pro panenky byl určený k tomu, aby si s ním někdo hrál, nebo na něj dokonce sahal. Jednalo se o vzácná umělecká díla, na kterých se podíleli nejlepší řemeslníci té doby, jako byli malíři, skláři a stříbrníci. Domečky byli často vzácnou součástí rodinného majetku, který se v ženské linii dědil někdy až do počátku 20. století. Představovaly dokonalé zmenšeniny skutečných domů a domácností, a to včetně těch nejmenších detailů,

První část výstavy je věnovaná malým slečnám a jejich největším zálibám – tedy panenkám a vším, co s nimi souviselo. Najdete tu tedy i nábytek, porcelán a nádobí všeho druhu. Od sběratelských rarit, jako je nábytek z neglazovaného porcelánu nebo stříbra či miniaturní nádobí vyrobené v míšeňské porcelánce, až po věci určené pro běžné používání, jako jsou funkční sporáčky, měděné nádobí nebo miniaturní funkční splachovací toaleta. Panenky byly původně vyráběny z vosku nebo porcelánu, mohly mít mrkací skleněné oči nebo pravé vlasy. Za pozornosti stojí i šaty na panenky z 18. století ručně vyšívané stříbrnými a zlatými nitěmi a zdobené imitacemi drahých kamenů. Samozřejmě nezapomínáme ani na všeobecně oblíbené „plyšáky“ nebo na venkovní hry, jako je kroket nebo badminton.

V další části se zaměříme na mladé pány, kteří byli odmala vychováváni pro vojenskou nebo diplomatickou kariéru a bylo třeba u nich rozvíjet logické myšlení a strategii. K tomu jim sloužilo nepřeberné množství deskových her a hlavolamů, které většinou pocházely z Asie. Uvidíte zde například čínskou hru mah-jong, skládající se ze 144 bambusových kamenů podobných našemu dominu. K mužské zábavě samozřejmě patřily i hazardní hry, jako ruleta, nebo karty, které zde najdete v několika velikostech, tvarech a variacích. Prostorovou představivost, manuální zručnost a fantazii pak rozvíjely různé stavebnice, ať už kamenné, dřevěné nebo kovové. Zajímavostí pro návštěvníky jistě bude laterna magika, která promítala miniaturní obrázky ze skleněných destiček. Dozvíte se, že historie věhlasných skládacích obrázků – puzzle – sahá až do 2. poloviny 18. století a původně se jednalo o vyučovací pomůcku v britských školách, nebo velmi zajímavou legendu o vzniku šachů a jejich ceně pro vynálezce, Sissu Ibn Dahira.

No a nakonec uděláme radost malým i velkým milovníkům vláčků. Celou místnost věnujeme rozměrnému modelu kolejiště s detailně propracovanou krajinou, lokomotivami a soupravami.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Hry a hračky malých...

Zámek ZbirohZbiroh (10.8 km)

Rezidence HolšínHluboš (15.8 km)

Time Cafe & PenzionPříbram (18.1 km)