Výstava představí historická kola.

Výstava si klade za cíl osvětlit začátky cyklistiky na Kladensku a Slánsku a připomenout tehdejší průkopníky dnes běžného sportu. Perličkou bude příběh jezdce na vysokém kole, unhošťského rodáka Antonína Mittelbacha, který na velocipedu projel v r. 1996 Tour de France a překonal několik rekordů. 

Historie cyklistiky na Kladensku se začala odvíjet v 80. letech 19. století. Na místních cestách bylo možné potkat první odvážné cyklisty na vysokých kolech např. od pražské firmy J. Kohouta, slánské V. Michla či kladenské K. Hlavsy. Postupem doby začaly vznikat Kluby velocipedistů, jejichž členové se zasazovali o šíření nového sportu, přičemž mezi ty nejaktivnější se řadily Klub velocipedistů ve Slaném a v Kladně, později německý cyklistický klub Deutscher Radfahrer Klub Kladno a kladenský Dělnický klub cyklistů. Kolo se pomalu začalo stávat lidovým dopravním prostředkem. 

Mezi vystavenými exponáty najdete například vysoké kolo od smíchovské firmy Jana Kohouta či závodní speciál Karla Hlavsy z roku 1884, první kladenský nízký bicykl z roku 1887 nebo tricykl, který do lánského zámku dovezl kníže z Fürstenbergu.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Seskokem seskok!

Sporthotel SletištěKladno (2.3 km)

Ubytování u OkořeHolubice (13 km)

Sporthotel Břve HostiviceHostivice (13.3 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Café Savoy Café Savoy Praha 5 (22.5 km)