Putovní výstava Operace Silver A

Adresa:

Divišov, Šternberská 158

Termín: 1.9.2018 30.9.2018
Vstupné:

dobrovolné

1zář - 30zář celý den

Žánr: výstavy


MUZEUM ŽIVOTA ŽIDOVSKÉ OBCE V DIVIŠOVĚ pořádá v měsíci září 2018 P U T O V N Í V Ý S T A V U O P E R A C E S I L V E R A. Paraskupina SILVER A byla na území Protektorátu Čechy a Morava vysazena 29. prosince 1941 společně se skupinami ANTHROPOID a SILVER B.

Úkolem SILVER A bylo zajistit radiové spojení mezi domácím a exilovým odbojem, vybudovat zpravodajskou síť a koordinovat domácí odboj. Dne 9. ledna 1942 bylo v 01:45 hodin zachyceno vojenskou radiovou ústřednou poblíž Londýna prvé volání radiostanice LIBUŠE, kterou obsluhoval Jiří Potůček, radista SILVER A. Jiřímu Potůčkovi se podařilo navázat spojení s Londýnem a udržovat ho po dobu více než pěti měsíců. SILVER A přímo spolupracoval s ANTHROPOIDEM a dalšími parašutisty při náletu na Škodovy závody v Plzni a podílel se na přípravě atentátu na Heydricha poskytováním radiového spojení.

Němci popravili desítky přímých spolupracovníků SILVER A z Pardubicka a Červenokostelecka. Další tisíce obětí byly odvlečeny do koncentračních táborů, kde většina z nich zahynula. Bez pomoci a obětavosti těchto statečných vlastenců, by se atentát nikdy nemohl uskutečnit. Operace SILVER A se výrazně zapsala na provedení atentátu. Provozní doba synagogy, Šternberská 158, Divišov so – ne od 10 do 14 hodin, nebo po předchozí telefonické domluvě 607574962.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Putovní výstava...

StromhouseVlkančice (10 km)

Zámeček KalištěChocerady (12.4 km)

Sport&Relax Centrum BenešovTeplýšovice (13.2 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Zámek Konopiště Zámek Konopiště Benešov (15.9 km)
Zámek Zruč nad Sázavou Zámek Zruč nad Sázavou Zruč nad Sázavou (16.8 km)