Kašpárkův svět - Muzeum Roztoky

Kašpárkův svět - Muzeum Roztoky

Termín: 7.9.2018 6.1.2019
Vstupné:

plné 30 Kč, snížené 20 Kč, rodinné 80 Kč

7zář - 6led celý den

Žánr: výstavyrodina děti dílničky workshopy loutky divadlo


Výstava Kašpárkův svět přibližuje český fenomén takzvaného rodinného loutkového divadla, která se těšila velké oblibě zejména v první polovině 20. století. V té době nechybělo domácí loutkové divadlo snad v žádné české domácnosti. Sloužilo pro pobavení děti, blízkých přátel, někdy i pro publikum z blízkého okolí. Loutková divadla ale kromě rodin s dětmi lákala i renomované české výtvarníky a tak se z jejich vlastnictví stala časem prestižní záležitost. Vytvářeli je profesionální řemeslníci a umělci, výtvarně nadaní diletanti, později se jejich sériovou výrobou zabývaly různé firmy, které je zpřístupnily nejširší veřejnosti. Často to byla pouze hračka pro děti, ale v řadě případů na rodinných loutkových divadlech začínaly ochotnické školní nebo spolkové scény, formující vznik českého moderního loutkového divadelnictví. Tradici loutkářství ocenilo i UNESCO, které ho v roce 2016 zapsalo na prestižní Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví.

Tato výstava představuje rodinná loutková divadla ze sbírky manželů Pecháčkových z Muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou. Jejich úctyhodný fond čítá několik desítek proscénií, opon, kulis, pestrou ukázku loutek, ale také nábytek a interiérové doplňky scény. Výstavu doplňují loutkové divadelní hry a další dokumenty.

V rámci výstavy proběhne také doprovodný program v podobě loutkových divadelních představení, workshopů a výtvarných dílen. Program bude zveřejněn na webu muzea nebo na naší facebookové stránce Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kašpárkův svět -...

Vila LannaPraha (6.3 km)

Výstaviště HolešovicePraha (6.4 km)

The Golden Wheel HotelPraha (7.8 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (7.5 km)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (7.6 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (8.1 km)