Sochařské portréty Ladislava Janoucha

Sochařské portréty Ladislava Janoucha

Termín: 28.6.2018 2.9.2018

28čer - 2zář celý den

Žánr: výstavysocha sochařství výstava galerie rabasova galerie rakovník umění

Umělci: Ladislav Janouch


Jeden z nejstarších úkolů sochařství byl portrét, v naší kultuře má mnoha tisíciletou tradici. Většinou byl nejprůkaznějším testem sochařských schopností, a příznakem umělcova mistrovství. 

Teprve teoretici umění ve dvacátém a našem jednadvacátém století tuto dovednost zavrhli a sochařský portrét nekompromisně odkázali do historie oboru, nebo na okraj uměleckého snažení do výtvarného řemesla. Přesto ale lidé podobizny u sochařů stále objednávají a dobrý sochařský portrét přežívá, teorii navzdory. Co přežívá, vzkvétá. Jsou vypisovány soutěže, objednávají soukromí investoři. Podobizna je zase živý obor, ve kterém se tříbí kvalita.

Ladislav Janouch k portrétování přistupuje po staru, pečlivě prostuduje fyziognomii modelu a v přesných proporčních vztazích ji přenese na sochu, jeho podobizny jsou si s modelem podobné. Tím se nespokojí, přidá trochu stylizace, aby se tam vepsal i charakter a osobitost portrétovaného. Nezapírá, že se poučil u nejlepších českých mistrů devatenáctého a počátku dvacátého století. 

Ladislav Janouch nar. 14. června 1944 v Praze. V letech 1959 – 1963 vystudoval Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni, poté pokračoval na Akademii výtvarných umění v Praze (1967 – 1973). V roce 1980 byl na stáži na...

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Sochařské portréty...

Wellness Hotel SvobodaRakovník (340 metrů)

Sporthotel SletištěKladno (25.7 km)

Zámek ZbirohZbiroh (27.6 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Státní hrad Křivoklát Státní hrad Křivoklát Křivoklát (12.7 km)