Pověstné báchorky Mnichovohradišťska

Pověstné báchorky Mnichovohradišťska

Termín: 21.5.2018 31.10.2018
Vstupné:

40/20 Kč

21kvě - 31říj celý den

Žánr: výstavy


Víte, kde se říká v Čertovinách? Vzpomínáte na perníkovou chaloupku a Píčův statek? Víte, v kterém hospodářství „sloužil“ císař Josef II? Slyšeli jste už o haškovském hastrmanovi či o zlé paní z Valečova? Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, přijďte se podívat na novou výstavu Pověstné báchorky Mnichovohradišťska do městského muzea. Muzejní pracovníci ji připravili společně se spolkem Pověstné báchorky.

Vycházeli z pověstí a příběhů, jak je zaznamenali místní sběratelé, např. klášterský učitel Alois Šimon, Ladislav Nevyhoštěný ze Strážiště či Miloslav Stejskal ze Březiny. Setkáte se zde s pověstmi známými, jako je např. ta o založení kostela v Mohelnici, ale poznáte i řadu dalších. Čekají na vás vodníci, čerti, divoženky a další tajemné bytosti, které se zjevovaly našim předkům. Poznáte pověsti spjaté s bývalým cisterciáckým klášterem a s dalšími místy v okolí Mnichova Hradiště. Po děti jsou připravené pracovní listy, po jejichž vyplnění je čeká odměna.

Součástí výstavy je i několik interaktivních prvků - například skládání středověkých kachlů z hradních kamen na Valečově nebo zdobení perníkové chaloupky, kterou pro muzeum vytvořily děti v klubu Jednoty bratrské. S klubem Jednoty bratrské bude možné se na výstavě setkat 14. července, 4. srpna a 25. srpna. Vždy od 9 do 15 hodin budou probíhat truhlářské dílničky, při nichž si děti budou moci vyrobit kouzelnou truhličku. Výstava je otevřena od 21. května do 31. října, každý den kromě pondělí od 9 do 16 hod. Bude doplněna také vydáním drobné publikace místních pověstí, kterou bude možno v muzeu zakoupit. Výstavu připravil spolek Pověstné báchorky z. s. a Muzeum města Mnichovo Hradiště.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Pověstné báchorky...

Zámek SvijanySvijany (7.9 km)

Studia a apartmány U KarlaTurnov (15.3 km)

Ubytování U ŠvýcarůTurnov (17.5 km)