Mladoboleslavská muzejní noc

Mladoboleslavská muzejní noc

Adresa:

Mladá Boleslav, Krajířova 102

Termín: 18.5.2018
Vstupné:

zdarma

Žánr: festivalyhistorický šerm


V pátek 18. května 2018 se opět uskuteční Mladoboleslavská muzejní noc, kdy se ve večerním čase otevřou brány expozic Mladoboleslavského hradu, Městského paláce Templ, Leteckého muzea Metoděje Vlacha, Sboru českých bratří, Galerie Pod věží a v neposlední řadě ŠKODA Muzea. Mezi jednotlivými místy bude opět vypravena pravidelná linka historických autobusů ŠKODA 706 RO a ŠKODA 706 RTO ve směru ŠKODA Muzeum – Staroměstské náměstí – Letecké muzeum a v opačném směru. Autobusy budou vyjíždět v půlhodinových intervalech od 19 do 23:30 hodin. Cena jízdného je 20 Kč.

Mladoboleslavský hrad zahájí v 19,00 hodin výstřelem z repliky historického děla z roku 1866. Program se ponese v duchu připomínek časů První republiky. Na nádvoří zahraje v pravidelných intervalech jazzová kapela Lédl jazz Q a módu tehdejší doby si na vlastní oči můžete prohlédnout na komentovaných módních přehlídkách. V připraveném kadeřnickém a modistickém saloně si můžete nechat zhotovit dobový účes či vyzkoušet padnoucí klobouk. Při taneční hodině se seznámíte s vybranými dobovými tanci. Ve 20 hodin bude na hradním parkánu zahájena exteriérová výstava „Máchův Máj, inspirace, fakta, legendy“, která Vám poodhalí málo známé skutečnosti o této jedinečné básni.

V průběhu celého večera budou přístupny všechny stávající expozice a výstavy a také hradní sklepení, kde se můžete seznámit s historií hradu. Nenechte si ujít ani návštěvu archivu, který bude při této příležitosti otevřen pro širokou veřejnost. Po celý večer bude zajištěno občerstvení a také herní a zábavné prvky nejen pro děti. Podrobný program naleznete na www. muzeum-mb.cz

Městský palác Templ má program naplánován od 19 do 24 hodin. Pro všechny, kteří rádi tvoří, budou v Templu připraveny výtvarné dílny (zdobení perníků, malování keramiky, výroba krasohledů, drátované objekty, dřevěné obrázky). Volně bude zpřístupněna jak stálá expozice k historii Mladé Boleslavi Templum historicum et archaeologicum Boleslaviense, tak i výstavy Hany a Zdeňka Legnerových Obrazy a kované sochy a Vladimíra Tůmy Kalprotoys. Po celou bude u Templu zajištěno občerstvení.

Na parkánu paláce Templ vystoupí skupina historického šermu Balestra, která připravila šermířská vystoupení a rovněž program pro děti, které si mohou vyzkoušet lukostřelbu, vojenskou zbroj či se naučit techniky šermu mečem či kordem. Své základní rytířské ctností a dovedností (střelba z kuše, sekání mečem, boj s nepřítelem) mohou děti vyzkoušet v dětském turnaji „O zlatý meč“, který bude probíhat od 21,00 hodin a vítěz bude povýšen do rytířského stavu a obdrží zlatý meč. Ve 23,00 hodin se na parkánu paláce Templ uskuteční VELKÉ VYSTOUPENÍ obsahující pásmo soubojů s ohňovými a světelnými efekty. V průběhu večera se v Templu uskuteční také tři vystoupení písničkářky Alexandry Niklíčkové. Konat se budou v 19. 30; 20 45 ve 22,00 hodin. Podrobný program naleznete na www.kulturamb.eu, www.facebook.com/palactempl

Letecké muzeum Metoděje Vlacha připravilo od 16 hodin pro návštěvníky vyhlídkové lety. Od 18 hodin budou z muzea postupně vyjíždět originální historické letouny i dobové repliky tak, aby mohly být od 19 hodin zahájeny letecké ukázky. Postupně se představí všechna letuschopná letadla z leteckého muzea, především zajímavé originály jako Polikarpov PO2, Beta Minor, Bucker Jungmann a Bucker Jungmeister a také repliky historických letadel jako Racek PB6, Klemm L25, Bestiola, Fieseler Storch, Nieuport 12, Pfalz E1, Sopwith Pup, Fokker D8 a další. Malodoboleslavský Aeroklub, který je partnerem akce předvede letové ukázky větroňů, motorových letadel i tandémové seskoky. Program bude doprovázen komentářem. Od 20,30 se v letecké kantýně uskuteční koncert mladoboleslavské jazzové kapely Hot Club. Letecké muzeum bude otevřeno do 24,00 hodin a všichni zájemci tak mohou přímo z galerie shlédnout zdarma všechny exponáty.

Sbor českých bratří od 20,00 hodin uvede koncert mladoboleslavského smíšeného sboru Gospel Voices pod vedením Markéty Zavadilové, který má v repertoáru především současný gospel a české křesťanské písně. Od 23.59 hodin čeká návštěvníky velkolepá ohnivá show s názvem Kazatel od skupiny 2MuchFire. V prostorách Sboru bude volně přístupná výstava řezbářských prací a plastik Jana Strejciuse. Na emporách pak výstava fotografií Jiřího Fejfara Street Scent.

V Galerii pod věží čeká příchozí koncert žáků Základní umělecké školy, který zahájí v 19,00 hodin. Od 21,00 hodin proběhne v prostoru před Galerií divadelně šermířské představení skupiny Balestra. Zároveň si návštěvníci můžou prohlédnout výstavu malíře Zdeňka Halíře, mladoboleslavského rodáka. Volně bude také přístupna Vyhlídková věž s nočním výhledem na celou Mladou Boleslav. Půdní prostor Galerie je zaplněn výtvarnými pracemi žáků místní 7. základní školy. Otevřeno bude i podzemí pod Galerií, které si obyvatelé Mladé Boleslavi můžou prohlédnout pouze jednou v roce… a to je právě v noci Muzejní.

ŠKODA Muzeum již tradičně zve na noční prohlídky výrobních provozů automobilky ŠKODA AUTO od 19 a 20:30 hodin. Registrace nutná od 18 hodin ve vestibulu muzea. Během exkurze návštěvníci uvidí dvě výrobní haly. Prohlídka závodu je možná pouze pro osoby od 10 let. Návštěvníci se mohou těšit i na volně přístupnou stálou expozici muzea a depozitář prototypů a sportovních vozů značky ŠKODA. Na sále Laurin & Klement Forum se představí zástupci segmentu SUV značky ŠKODA. Návštěvníci si budou moci nejen detailně prohlédnout ale i nasednout do nejnovějších modelů vozů značky ŠKODA – KODIAQ a KAROQ. Krystalický design vozů ŠKODA návštěvníci uvidí v praxi v brusičské dílně PRECIOSA a výstavu vozů doplní akrobatická vystoupení. Pro děti bude připraven dětský koutek, workshop a výtvarná dílna, kde si děti budou moci vybarvit a odnést batůžek KODIAQ.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Mladá Boleslav Akce v obci Mladá Boleslav

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Mladoboleslavská...

Zámecký hotel MaxmiliánJizbice (16.3 km)

Zámek LoučeňJizbice (16.3 km)

Středověký hotel DěteniceDětenice (19.8 km)