Tatr(o)man

Adresa:

Praha 1, Rytířská 31

Termín: 11.5.2018 20.6.2018

11kvě - 20čer celý den

Žánr: výstavysochykoláže


Výstava je pořádána s cílem představit současné slovenské umění. Koná se v rámci výročí sta let od vzniku samostatného Československa. Jak již napovídá samotný název, cílem výstavy je představit české veřejnosti současnou podobu a specifika slovenského umění.

Při reflexi dnešní doby, jejích politických a sociálních problémů, se v současné slovenské umělecké tvorbě využívají kritické a analytické přístupy a umělci navzdory globalizačnímu trendu dávají přednost lokálním kódům. V tomto případě stojí v pozadí výstavy Tatry a Tatrmani. Na jedné straně spatřujeme Tatry, hory a symbolicky slovenskou krajinu, a na straně druhé ironický, humorný a sarkastický pohled na dnešní dění prostřednictvím postoje komedianta, šaška – jednoduše Tatrmana. Díla vyobrazují stylizované a geometrické vrcholy, na nichž se vznáší sochy a dekonstruktivní schémata v podání Jána Vasilky. Následují mohutné skulpturní masy s označenými horolezeckými cestami od Štefana Papča (Centralní pilíř, 2014, Devátá vlna, 2015) a přepis alpinistické větrovky do dřeva (Větrovka/Anorak, 2015).

Podpůrnou linii tvoří vertikály Marka Kvetana („vzhůru k výškám“), které metaforicky představují potřebu hromadění – vrstvení stoliček na sebe, sloup z nedělních talířů (Big Plates, 2016) a nakonec vlastní žebřík Stana Masára vyobrazující, kam se to dá dotáhnout na společenském žebříčku (Vyššie, 2013). Slovenskou hornatou krajinu vyobrazují i objekty Jaroslava Kyši v podobě vznášejícího se kamene v kovovém rámu (Dávid, 2016). Dále výstavu dokreslují myslivecká trofej „mrtvého“ muflona zavěšená hlavou dolů (Trofej II, 2015) a koláže vzpomínek Lucie Tallové z fotografií krajiny a lidí, doplněné kameny, mechem a černým akrylem (Druhý archiv 2017, More 2015, Black Series 2016-7). Vzájemné vztahy českého a slovenského umění komentuje Stano Masár v interaktivní instalaci „CS Art Today“ (2018). Jedná se o 100 piktogramů děl současných českých a slovenských umělců a umělkyň od M. Adamčiaka a Z. Baladrána až po M. Zeta a J. Želibskou. Návštěvníci si mohou sami na magnetické tabuli vyskládat vlastní černobílou kolekci 30 nejlepších děl. Globální a kritičtější pohled na svět na dnešní Slovensko uvede Erik Binder v instalaci vytvořené z výstražných trojúhelníků s ohnutým dvojitým křížem a v performativním videu s neustálým putováním pneumatik a hledáním cesty „když na cestě záleží“ (Pneumatrix 2016).

Na vše z vrchu dohlíží plátno Michala Černušáka, na němž jsou vyobrazena bývalá socialistická sídliště zatopená v minulosti a kde současně nastupují developeři. Cílem přestavby je změnit sídliště tak, aby nezůstal kámen na kameni v „kameňákově“ (Eastern Developer Akryl 2018. Kurátor výstavy: Vladimír Beskid Vystavující umělci: Erik Binder Michal Černušák Marek Kvetan Jaroslav Kyša Stano Masár Štefan Papčo Lucia Tallová Ján Vasilko Výstava se koná ve spolupráci se Slovenským institutem Praha a Českým centrem Bratislava.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Tatr(o)man

Tyn Yard ResidencePraha (324 metrů)

The Emblem HotelPraha (396 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (474 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (228 m)
Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (242 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (483 m)