Století trampingu

Století trampingu

Adresa:

Praha 5, Kinského zahrada 98

Termín: 29.6.2018 31.8.2020

29čer - 31srp celý den

Žánr: výstavy


Výstava vypráví o dějinách a současnosti trampského hnutí i o tom, jak ovlivnilo podobu české populární kultury, umění a sportu.

Počátky trampingu bývají kladeny do doby kolem roku 1918. Během následujících desetiletí se stal jednou z nejvýznamnějších českých a slovenských subkultur a ovlivnil životy desetitisíců lidí. Výstava představuje celý tento fenomén i jeho proměny.
 
Dějiny českého dvacátého století jsou i dějinami trampingu. Zrodil se v době Velké války, za první republiky pobuřoval, ale zároveň se ve všech svých podobách stal jednou z nejoblíbenějších volnočasových aktivit. Napevno se vtiskl do populární kultury a ovlivnil několik generací hudebníků, malířů, spisovatelů i vrcholových sportovců. Komunistický režim se jej různými způsoby snažil potlačovat či dostat pod kontrolu, mnozí trampové ale přesto své cesty do lesů a společná setkání vnímali jako ostrůvek nezávislosti, přátelství a volnosti. V posledních desetiletích možná trochu ustoupil ze scény, stále ale existuje a vyvíjí se dál.
 
Výstava, kterou představujeme, vychází z dlouhodobé spolupráce Národního muzea se spolkem Naše muzeum, z. s., a celou řadou dalších jednotlivců i trampských osad. Představuje pestrost trampingu a jeho historie v prostoru dvou sálů Letohrádku Kinských, a to jak prostřednictvím sbírkových předmětů a doprovodných textů a fotografií, tak i prožitkově koncipovaného prostředí, ve kterém se může odehrávat řada různých aktivit. Výstavu budou doprovázet i další programy, jako například hudební vystoupení, přednášky, projekce a workshopy.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Galerie a muzea - Praha 5 Akce v MČ Praha 5

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Století trampingu

Restaurant a hotel NebozízekPraha (588 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (917 metrů)

The Golden Wheel HotelPraha (1 226 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (728 m)
Karlův most Karlův most Praha 1 (1 008 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (355 m)