Mezinárodní festival jazzového piana: Kenny Barron

Mezinárodní festival jazzového piana: Kenny Barron

Adresa:

Praha 1, Alšovo nábřeží 2

Termín: 26.4.2018

26duben čtvrtek 19:30

Žánr: koncerty


Bezkonkurenční schopnost Kennyho Barrona okouzlit diváky svým elegantním hraním, citlivými melodiemi a nakažlivými rytmy je to, co inspirovalo The Los Angles Times, aby ho nazvaly "jedním z nejlepších jazzových klavíristů na světě" a Jazz Weekly, aby o něm řekl, že je "nejlyričtějším pianistou naší doby".

Rodným místem Kennyho Barrona, jednoho z nesporných mistrů jazzového klavíru, podobně jako mnoha skvělých hudebníků, je Filadelfie. Kenny se narodil v roce 1943 a již jako teenager začal profesionálně hrát s orchestrem Mel Melvina. Členem této lokální kapely byl též Barronův bratr, tenorsaxofonista Bill. I během studií hrál s různými významnými kapelami. Roku 1973 Kenny nastoupil na fakultu na Rutgers University jako profesor hudby. Zde působil až do roku 2000 a vedl mnoho dnešních mladých talentů včetně Davida Sancheze, Terence Blanchard a Regina Belle. V roce 1974 nahrál své první album jako leader u labelu Muse s názvem "Sunset To Dawn". Byla to první z více než 40 nahrávek, které nahrál v roli leadera.

Vlastní nahrávky Kennyho Barrona pro label Verve získaly devět nominací Grammy počínaje rokem 1992 s "People Time", to bylo Duo album se Stanem Getzem, následované "Sambaoem“ a v roce 2002 albem " Freefall ". Další nominace na Grammy dostala např. alba" Spirit Song "," Night and the City "(duet s Charlie Hadenem) a" Wanton Spirit " (trio s Royem Haynesem a Hadenem). Tyto tři nahrávky obdržely dvojnásobné nominace na Grammy (album a sólový výkon). Jeho CD "Canta Brasil" (Universal France), které spojilo Barrona se skupinou „Trio de Paz“, bylo vybráno kritiky do Top 10 alb roku 2003 podle časopisu Jazziz. Jeho nahrávka z roku 2004 "Images" (Universal France)představuje vibrafonistu Stefona Harrise, který byl také mnohokrát na Grammy nominován. Dlouho očekávané pokračování tria s Rayem Drummondem a Benem Rileyem „The Perfect Set, Live At Bradley's, Part Twot“ (Universal France / Sunnyside), vyšlo v říjnu 2005.

Kenny Barron neustále vyhrává nejrůznější ankety jazzových kritiků a čtenářů, včetně časopisů Downbeat, Jazz Times a Jazziz. V roce 2005 byl zařazen do americké jazzové síně slávy a získal cenu MAC Lifetime Achievement Award. Je šestinásobným držitelem ceny „nejlepší klavírista“ udělované sdružením jazzových žurnalistů (Jazz Journalists Association) a byl finalistou prestižní mezinárodní jazzové ceny Jazz Par 2001. Kenny Barron, který během své kariéry spolupracoval mimo již jmenovaných také s Georgem Mrazem nebo Ellou Fitzgerald, je po celém světě uznáván jako mistr hry na klavír a mistr kompozice, ať už hraje sólo, v duu, triu či kvartetu. Kenny Barron v Praze již hrál, a to v duu se švýcarským saxofonistou Georgem Robertem v rámci koncertní série JMW v březnu 2004 v bývalém Salonu Philharmonia.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Mezinárodní festival...

ValentinskaPraha (198 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (204 metrů)

The Emblem HotelPraha (319 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Karlův most Karlův most Praha 1 (312 m)
Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (456 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (713 m)