Dernisáž výstavy // Martin Vlček: Memoarium Loci AB

Dernisáž výstavy // Martin Vlček: Memoarium Loci AB

Adresa:

Praha 9, Kolbenova 923/34a

Termín: 27.3.2018
Vstupné:

zdarma

27březen úterý 18:00

Žánr: výstavy


The White Room srdečně zve na dernisáž výstavy Martin Vlček: Memoarium Loci AB dne 27. 3. 2018 v 18:00. Průvodní text k průběhu jednotlivých fází galerijního projektu. Autorský výstavní projekt zabývající se dialogem člověk-místo-paměť ve vztahu k opuštěným domům je procesuálního charakteru, kombinuji v něm multimédia s malbou a instalací, a jako takový jej lze rozdělit do tří částí (Memoarium Loci A (textilní továr-ny), Memoarium Loci B (dům, v němž jsem vyrůstal) a Memoarium Loci A/B (dialog).

MEMOARIUM LOCI A (27. 2. 2018 - 10. 3. 2018) V první části jsem prezentoval své akce uskutečněné ve vybraných textilních továrnách (Textilana v Novém Městě pod Smrkem a jako druhá přádelna a tkalcovna Tiba v Berouně). Do opuštěných industriálních hal jsem se jimi snažil navrátit alespoň na okamžik život. Jednotlivá díla jsou v galerii v této fázi bez popisků, a to záměrně. Díky své anonymitě slouží jako vybraní zástupci dlouhé řady textilních továren, z nichž prakticky většina je již srovnaná se zemí. Ústřední částí výstavy je videoartová kolážovitá projekce Soutiskem Ornamentů, 2013-2018 (záznam performance v Textilaně známé pro své ornamentální potisky jsem upravil přímo pro prostor galerie jako video instalaci, díky níž se místnost stává jakousi svatyní). Materiál z 2. kamery je vystaven též (série videostill Ornamentem, 2013-2016). Druhého zástupce prezentuje dokumentace akce Rukama Tiby, 2011-2012 — projekce pohybové etudy rukou (tělo nahrazuje stroje) na zavěšené igelity, které již v areálu byly, a série fotografií — práce se světlem a pohybem fotoaparátu ve snaze docílit kresby odkazující se na portrétované haly bývalé tkalcovny a přádelny — Tiba upředená a utkaná světlem, 2011). Na mal-bách z roku 2018 (Něco z Tiby I, II a Něco z Textilany I, II) jsem se s odstupem času snažil zachytit atmosféru místa opuštěných hal —něco temného a krásného zároveň.

MEMOARIUM LOCI B (11. 3. - 14. 3. 2018) V průběhu vernisážového zahájení druhé části (konaného na den mých narozenin pro zdůraznění osobního vztahu k místu) měli návštěvníci možnost zažít postupné přeměňování Memoaria Loci A na Memoarium Loci B. Bylo tedy možno ještě chvíli vidět umělecké artefakty z části věnované textilním továrnám, než se změnila instalace v za-chycení vztahu člověka a místa na téma domov. Z procesu odkrývání/zakrývání artefaktů a výměny souborů v přehrávačích nutno zdůraznit instalaci Knedlíky (2. var.), 2014-2018 sloužící jako memento vybraného zážitku z dětství, i jako odkaz na jedno-rázovou akci v Karlin Studios na podzim roku 2014, kam jsem pomyslně „přenesl“ náš byt (performativní a environmentální projekt Doma je doma: U sousedů).

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 9 Akce v MČ Praha 9

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dernisáž výstavy //...

Wellness Hotel STEPPraha (2.2 km)

Sportovní centrum OlšankaPraha (4.9 km)

Žižkovská televizní věžPraha (5.4 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (5.4 km)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (6.5 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (4.5 km)