Komentovaná prohlídka výstavy Podoby a příběhy – portréty renesanční šlechty

Komentovaná prohlídka výstavy Podoby a příběhy – portréty renesanční šlechty

Adresa:

Praha 1, Hradčanské náměstí 15

Termín: 23.1.2018

23leden úterý 16:30

Žánr: výstavyportrétprohlídkazdarma


Komentované prohlídky PhDr Alexandry Brabcové k výstavě Podoby a příběhy – portréty renesanční šlechty.  Cena: zdarma k platné vstupence Památky portrétního umění patří mezi nejstarší a nejdéle uchovávané autentické součásti sbírek a mobiliářů českých a moravských hradů a zámků. Tyto doklady o podobách předků, členů panovnických a aristokratických rodů i slavných osobností byly dědictvím, jež po generace dekorovalo vybrané části rodových sídel.

Portrétní galerie jsou dnes jedním z nejvýznamnějších míst, kde se lze setkat s památkami na osobnosti rodů dávno vymřelých, které svého času tvořily historii země. Zde lze pohledět do tváří mužů i žen, jejichž osudy se staly legendami, i na podoby imaginárních ztvárnění legendárních předků, kteří své tváře, dnes známé z portrétů, získali až na přání svých vzdálených potomků, díky objednávkám u soudobých portrétistů. Výstava Podoby a příběhy – portréty renesanční šlechty představuje výběr z dochovaných renesančních portrétů ze sbírek českých a moravských hradů a zámků.

Medailonky věnované mnohým slavným rodům přibližují osobnosti české a moravské aristokracie doby renesance, protestantské i katolické a jejich životních příběhy. České a moravské šlechtické rody připomenou heraldické a genealogické památky, archiválie, předměty uměleckého řemesla. Vystavené soubory rozšířují také vybrané renesanční portréty, které do zámeckých sbírek přinesly aristokratické rody usazené v Čechách a na Moravě v pozdějších staletích.

Výstavu doprovodí také nabídka edukačních aktivit. Tvořivé dílny jsou připraveny pro pedagogy, seniory a rodiny s dětmi. Mateřským, základním a středním školám nabízíme komentované prohlídky, v jejichž průběhu lektor žákům představí portréty nejen jako umělecká díla, která měla svoji funkci, význam a symboliku, ale především jako doklad každodenního života renesanční šlechty. Výstavu doprovodí také cyklus přednášek. Pořadatelem výstavy je Národní památkový ústav. Místo konání: Konírna Šternberského paláce

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Komentovaná prohlídka...

The Golden Wheel HotelPraha (140 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (868 metrů)

ValentinskaPraha (1 351 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (117 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (168 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (1 179 m)