Debata o „ruské stopě“ v Česku kdysi a dnes

Debata o „ruské stopě“ v Česku kdysi a dnes

Adresa:

Praha 1, Ostrovní 13

Termín: 30.1.2018
Vstupné:

volné

30leden úterý 19:00

Žánr: ostatní akcedebata


Meziválečné Československo bylo důležitým centrem ruského exilu, k jehož představitelům patřili významní učenci, literáti a intelektuálové. Zatímco Češi jásali v květnu roku 1945 nad příchodem Rudé armády, pro ruské (ukrajinské a běloruské) exulanty, často již československé občany, znamenal konec světové války další katastrofu – smrt, věznění, gulag.

Situace byla o to bolestnější, že se o jejich osudech nesmělo hovořit, neboť památka na nekomunistické „Rusko mimo Rusko“ byla pro sovětsko-ruský imperiální narativ nepřijatelná. Kdo byli tito Rusové? Jaké bylo tehdejší česko-ruské soužití? Jak dnešní Rusko hledí na svou minulost? A jací Rusové (Východoevropané) dnes žijí v Praze a Česku? Jsou pro nás obohacením, výzvou, či hrozbou?

Impulsem k debatě je nová kniha Rusové v Praze. Ruští intelektuálové v meziválečném Československu (Vydavatelství FF UK, 2017). Nad problematikou proměn ruské přítomnosti v Praze a Česku budou diskutovat Alexej Kelin, člen Rady vlády ČR pro národnostní menšiny, novinář Ondřej Soukup a slavista Mychajlo Fesenko.

Debatu moderuje historik a filozof Petr Hlaváček.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Debata o „ruské...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (348 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (675 metrů)

ValentinskaPraha (744 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (288 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (174 m)