Toulky za přírodou České Kanady

Toulky za přírodou České Kanady

Adresa:

Praha 1, Vinohradská 1

Termín: 19.3.2018
Vstupné:

zdarma

19březen pondělí 17:30

Žánr: ostatní akce


Na pomezí Čech, Moravy a Rakouska se rozkládá malebný kout Vysočiny, zvaný pro svůj drsný, ale milý ráz krajiny, Česká Kanada. Oblast je právem chráněna jako přírodní park, neboť zde vlivem blízkosti železné opony zůstalo zachováno mnoho krásných a zajímavých přírodních i lidských památek.

Málokoho by asi napadlo, že třeba v okolí Kunžaku, stanice úzkorozchodné železnice, šlape po jádru starého prvohorního horstva, které dosahovalo výšek až 7 kilometrů. Oko geologa zde nemusí být tak pozorné, protože je oblast geologicky poměrně fádní – víceméně je tvořena několika typy žul centrálního moldanubického plutonu a jejich nehojným žilným doprovodem. Při bližších prohlídkách četných balvanitých skalek se však můžeme setkat s křemennými žilami, někdy i zrudnělými pyritem a molybdenitem, či arsenopyritem. Právě ukázky molybdenitu z okolí Nové Bystřice patří mezi pěkné ukázky tohoto minerálu. Mezi speciality patří granit typu Homolka se zvýšenými obsahy lithia a blízká Lásenice s neobvyklým texturním vývojem granitových žil, indikující subvulkanické prostředí.

Přednáška o České Kanadě se bude zabývat především geologickými aspekty oblasti, nicméně neopomine ani stránku živé přírody - jako například zbytků pralesů či rašelinišť, a také seznámí posluchače s místními fenomény lidské činnosti – zříceninami hradů, zmíněnou železnicí či místy stojícími za návštěvu.

Přednáší: Mgr. Adam Zachař, Ph.D., Masarykova Univerzita, Brno

Kontakt: Lukáš Zahradníček (lukas_zahradnicek@nm.cz)

Vstupné zdarma

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Toulky za přírodou...

Royal Court ApartmentsPraha (624 metrů)

Royal Court HotelPraha (1 001 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (1 022 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (894 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (941 m)