Jiná perspektiva: Aristide Antonas

Jiná perspektiva: Aristide Antonas

Adresa:

Praha

Termín: 2.11.2017
Vstupné:

zdarma

2listopad čtvrtek 19:30

Žánr: ostatní akceJiná perspektiva architekturapřednášky


Spolek KRUH přiváží v listopadu do Prahy zajímavé osobnosti evropské architektonické scény. Na přednášce, která se uskuteční 2. listopadu v pražském centru CAMP, se představí řecký architekt, filozof a spisovatel Aristide Antonas. Ten bude hovořit o nových potřebách bydlení a jeho změnách po příchodu internetu do domácností. Portugalskou architekturu zastoupí ateliér Menos é Mais. Vstup na přednášku je zdarma. 

Nekopírují vzory, nachází jedinečný pohled, inovují... V Praze se 2. listopadu o své zkušenosti a jiný úhel pohledu na architekturu podělí architekti z Řecka a Portugalska.  Na přednášce se představí Aristide Antonas se svojí spolupracovnicí Eleni Axioti. Řecký architekt, myslitel a autor několik divadelní her a novel, povede přednášku s poetickým názvem Protokoly pro postele a nohy. Za názvem přednášky se skrývá téma bydlení a jeho současných a budoucích potřeb. „Aristide Antonas je v několika směrech výjimečný.

Pohybuje se na hranici několika oborů a zabývá se budoucími vizemi staveb, jak by se stavby daly měnit podle aktuálních potřeb jejich uživatelů, ať už se jedná o velikost prostor nebo i jejich umístění,“ představuje téma přednášky Marcela Steinbachová, zakladatelka spolku KRUH. 

Umělecká a architektonická díla Aristida Antonase se objevila mimo jiné na přehlídce Documeta 14, na Bienále designu v Istanbulu, na Bienále v Benátkách či v Sao Paul. Tento řecký architekt se věnuje především experimentální architektuře, tématu bydlení a novým potřebám po vzniku a rozšíření se internetu do domácností. Vymezuje se vůči konzervativnímu přesvědčení, že velikost obytné plochy hraje hlavní roli. Důležitější je flexibilita prostor ve smyslu velikosti i umístění, což v souvislosti s jeho tvorbou popisuje také Adam Gebrian.  

Druhou přednášející bude Cristina Guedes z portugalského studia Menos é Mais. Portugalská architektura v současné době patří mezi jedny z nejvíce oceňovaných. Ateliér se mimo jiné v roce 2015 dostal do finále ceny Miese Van der Rohe a v roce 2016 do finále Mezinárodní ceny RIBA za stavbu Centra současného umění na Azorských ostrovech. Právě stavby kulturních institucí patří mezi jejich nejvýraznější projekty.  Na své první pražské přednášce bude Cristina Guedes hovořit nejen o dosavadní tvorbě, ale obecněji o principu své práce, při které klade důraz na citové angažování uživatelů jejich staveb. 

Listopadová přednáška je součástí cyklu Jiná perspektiva. „Přednášky představují několik inovativních architektů, osobitých, tvůrčích a jedinečných, kteří přináší jiný pohled na architekturu, a to bez ohledu na zemi původu. Cyklus se zabývá různými tématy architektury: plánování měst, sociální výstavbou, reflexí architektury, rekonstrukcemi, urbanismem i experimentální architekturou,“ prozrazuje Marcela Steinbachová. Právě nacházení jedinečného pohledu, který nekopíruje vzory, je kurátorským posláním tohoto spolku.

Vstup na přednášku je zdarma, kapacita prostoru je omezena, rezervace je možné udělat zde. Přednáška je v angličtině bez tlumočení. Více informací najdete na www.kruh.info.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

31březen neděle 17:00

Italové na Malé Straně

, U morového sloupu Nejsvětější Trojice Ostatní

5duben pátek 17:00

Fenomén pražských kaváren

, před Masarykovým nádražím Ostatní

Ubytování v okolí akce Jiná perspektiva:...

Royal Court ApartmentsPraha (545 metrů)

Royal Court HotelPraha (781 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 132 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (1 124 m)
Novoměstská radnice v Praze Novoměstská radnice v Praze Praha 2 (1 212 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 535 m)