Billy Budd

Billy Budd

Adresa:

Praha 1, Národní 1

Termín: 20.1.2018
Vstupné:

150 - 990

20leden sobota 19:00

Žánr: divadloopera


Billy Budd britského skladatele Benjamina Brittena (1913–1976) patří k vrcholným hudebně-dramatickým dílům 20. století. Opera vznikla podle románu Hermana Melvilla a vypráví příběh, který se odehrál na britské válečné lodi během napoleonských válek. Britten si byl hluboce vědom destruktivní síly sexuality, jak heterosexuální, tak homosexuální (tento námět rozvinul především ve Smrti v Benátkách).

Byl také vášnivý pacifista, měl obrovský smysl pro spravedlnost a osobně se ho dotýkalo násilí, ať už ve válečných vřavách, či vykonané na jednotlivci. Všechna tato témata mají v opeře Billy Budd významnou roli. Pohledný, naivní a důvěřivý chlapec Billy se stane předmětem touhy a poté nenávisti sadistického manipulátora, zbrojmistra Claggarta, jenž Billyho falešně obviní z podněcování ke vzpouře.

Chlapec svého trýznitele neúmyslně zabije a je odsouzen k smrti. Kapitán Vere stojí před mučivým rozhodnutím: udělit milost nevinnému, nebo dodržet válečný zákon. Možná sám do určité míry paralyzován tím, že ho Billy fyzicky přitahuje, tragédii nezabrání. Vzpomínka na toto fatální selhání ho však bude pronásledovat po celý život. Billy Budd je čistě mužská, po Peteru Grimesovi Brittenova druhá „mořská“ opera, v níž je moře, houpání mořských vln a nárazy větru přítomno v každém taktu.

Premiéru dirigoval sám skladatel v londýnské Covent Garden 1. 12. 1951; v roce 1960 operu revidoval. Národní divadlo dílo uvádí v české premiéře, a to v původní čtyřaktové verzi.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Billy Budd

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (519 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (627 metrů)

ValentinskaPraha (697 metrů)