Transformability

Transformability

Adresa:

Praha 7, Františka Křížka 36

Termín: 19.3.2017
Vstupné:

100 – 200

19březen neděle 20:00

Žánr: divadloKomedieTanec


Antimuzikál bulharského tanečníka a umělce Willyho Pragera pro dobu, která nemá pevný bod. Flexibilita a dynamičnost jsou ideologií současnosti, před níž není úniku. Všechno se proměňuje – já, ty, herci, diváci i prostor, v němž se nacházíme. Čtveřice tanečníků a performerů převádí teoretický text bulharského filozofa a teoretika kultury Bojana Mančeva do podoby velmi specifického tanečního antimuzikálu.

Transformability využívá strategie zábavního průmyslu a tematizuje způsoby, jimiž prezentujeme sami sebe v “divadle společnosti”. Jak tenká je hranice mezi ohroženou existencí a neohroženou sebeprezentací? Ve scénické adaptaci Willyho Pragera a jeho charizmatických kolegů se stává Mančevův text tanečním manifestem pošetilosti. Totální flexibilitu a mýtickou dynamiku mladého kolektivu dotahují do naprosté krajnosti, jež by byla mimo muzikál zničující.

Otázky, které Pragerova inscenace přináší, se ovšem netýkají pouze ideologie flexibility v současné společnosti. Autor tanečního antimuzikálu se také ptá, jak se může text jako Mančevův esej Transformability, původně určený vzdělaneckým elitám, stát mainstreamovým obsahem pro běžného konzumenta. Je vůbec možné tančit filozofický text? A obecně: jak stavět mosty mezi tancem a teorií na základě pravidel mainstreamové kultury?

Willy Prager

je nezávislý umělec, absolvent Theatre-Studio 4xC v Sofii. Na bulharské Univerzitě v Plovdivu vystudoval Synthetic Stage Arts, na berlínské Universität der Künste vystudoval program Solo/Dance/Authorship. Je stipendistou Dance Web Europe a Theater Treffen Berlin. Jako performer spolupracoval s tanečníky a choreografy jako jsou Nikolay Georgiev, Ivo Dimchev, David Zambrano, deufert&plishke, Thomas Lehmen, Dalija Acin či Maren Strack. Za performanci Victory Day získal v roce 2013 na festivalu ImPulsTanz cenu diváků. Je spoluzakladatelem Antistatic – Festivalu současného tance a performance v Sofii (2007), Nomad Dance Academy (2005) a nadace Brain Store Project. K jeho představením vedle Transformability patří Prager Strasse, Game-a-porter, Egyptian Spring nebo The Victory Day. Řadu představení vytvořil kolektivně, často ve spolupráci s Ivou Sveshtarovou nebo Sonjou Pregrad.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 7 Akce v MČ Praha 7

Podobné akce

25duben čtvrtek 19:00

25duben čtvrtek 19:00

Beckham

, Václavské nám. 56 Divadlo

25duben čtvrtek 19:00

25duben čtvrtek 19:00

Veselé Velikonoce

, Václavské náměstí 43 Film

Ubytování v okolí akce Transformability

Výstaviště HolešovicePraha (430 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (1 499 metrů)

Vila LannaPraha (1 665 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 556 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (1 709 m)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 869 m)