Žádný člověk

Žádný člověk

Termín: 1.5.2017
Vstupné:

290 - 390

1květen neděle 20:00

Žánr: divadlodrama


Komorní soubor Prague Modern
Sbor a orchestr Národního divadla
Dětská opera Praha

Смерть решает все проблемы. нет человека – нет проблемы.
Smrt je řešení všech problémů. Žádný člověk – žádný problém.
Stalin

Vyhoďte operní domy do povětří!
Pierre Boulez

Původní hudebně-divadelní dílo ve třech dějstvích, pojednávající o tragickém osudu sochaře Otakara Švece a osudu jeho posledního díla – Stalinova pomníku na Letné.
Inscenace mezi operou a instalací jako scénický gesamtkunstwerk mezi utopií a dystopií. Hudební tkáň, vytvořená skladatelem Jiřím Kadeřábkem, nabídne kombinaci sólistů a komorního souboru s reprodukovaným dětským sborem, smíšeným sborem a orchestrem. Hudební koncept se opírá o kombinaci nepřítomných interpretů, ale i živé scénické akce a tímto kontrastem vytváří analogii k nepřítomné přítomnosti Stalinovy sochy ze současné perspektivy.

Drama částečně vychází z historických a archivních materiálů, které se prolínají s epickou reflexi lidské touhy po díle, které člověka přesáhne. Dále se pracuje s obrazem likvidace Stalinova pomníku v roce 1962 jako reakci na politické změny v Sovětském svazu a na kritiku kultu osobnosti. Inženýr, kterému byla svěřena demolice, dostal za úkol vymyslet tichý výbuch: socha měla zmizet, aniž by si výbuchu kdokoliv všiml.

Tichý výbuch je dramaturgickým vrcholem druhé části. Zároveň s explozí Stalinovy sochy vybuchne i klasická struktura opery Žádný člověk: dostáváme se od klasické formy k otevřené struktuře. Po tichém výbuchu slyšíme v druhé části jen ruchy samotného divadelního prostoru, kulis, techniky, diváků a ticho. Po tiché explozi se objeví přízraky, které zůstaly po výbuchu Stalinovy sochy v kolektivním vědomí Pražanů.

Premiéra 31. března 2017

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Žádný člověk

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (448 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (638 metrů)

ValentinskaPraha (709 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (87 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (315 m)